ada apa dengan wedding Putera William?

perkahwinan Diraja pewaris takhta Britain, Putera William dan Kate Middleton di Istana Buckingham, London dah pun berlangsung tadi. Acara gilang gemilang ni boleh dikatakan semeriah majlis perkahwinan Prince Chalse dan Princess Diana dulu. Kira kira 2 bilion penduduk dunia bakal menyaksikan majlis perkahwinan ni..

So apa kene mengena dengan Malaysia sampai kita sibuk sibuk nak eksaited dengan wedding Putera William?

mengikut sejarah, british pernah menjajah negara kita suatu masa dulu. dan kalau korang nak tahu, negara britain merupakan satu negara atau empayar yang sangat besar. Dan Britain adalah antara negara yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja. 

Malaysia adalah salah satu negara komanwel. Dan Putera William adalah raja yang bakal mewarisi pentadbiran semua negara komanwel. oh ye. bukankah negara kita sekarang mengamalkan sistem pemerintahan beraja? dari mana kita belajar sistem tu?




dari penjajahan British lah. British banyak memperkenalkan sistem pentadbiran yang kita ikut sampai sekarang. huhu nak bagitahu sini tak perlu lah.. rasanya semua orang kena tahu sejarah negara sendiri bukan? dan lupa ke British pernah bantu kita bebas dari Jepun? sebab tu britain adalah sebuah empayar yang sangat berpengaruh. sebenarnya tak suruh sambut pun..tapi apa salahnya dari wedding ni, kita tahu serba sedikit tentang sejarah negara besar tu pada negara kita dulu!

britain satu2 nya empayar atau negara yang besar dan banyak mempengaruhi negara2 lain mcm negara kita...



seronok tengok wedding Putera William tadi. sangat meriah dan penuh istiadat! Semoga perkahwinan putera sulung princess Diana kekal sehingga keakhirnya ... =)

haha mesti korang boring kan entry aku kali ni macam baca buku sejarah pulak.. nak buat camne..dah aku mengajar sejarah! hahahaha

Previous
Next Post »

16 komen

Write komen
sweet stalker
AUTHOR
April 29, 2011 at 8:58 PM delete

huhu, dyeorg memang sam cantik sama padan..

Reply
avatar
W A W A
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:19 PM delete

wedding dress kate cantekk sangat .

Reply
avatar
April 29, 2011 at 9:21 PM delete

pehh sejarah kau mesti A+- ni hahaha
haahh..aku nk kawin lebih kurang gini ar
nnti..kui3

Reply
avatar
| xDer |
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:24 PM delete

tapi yg sedihnya ada antara "artis" tempatan kita ni kalo berwedding maunya nak berikut2an dgn Royal Wedding ni hehehe.. lagi seronok kalo berkompang & bersilat ;)

tapi apa2 pun memang cantik persiapan deols ni (salute untuk late Princess Diana - berasal dari seorang guru tadika)

Recently: The Royal Wedding - Prince William and Catherine Middleton

Reply
avatar
Tasha
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:26 PM delete

itu gambar lain kot...... tadi pakai baju lain.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:34 PM delete

@sweet stalker
tu la..cantik sgt..tp stil tkleh kalahkan princess diana!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:34 PM delete

@Far8 budak baik
haha da aku ajar sejarah..haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:35 PM delete

@| xDer |yup..tu jgn la ikut..kene ukur bj pd bdn sendiri.hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 29, 2011 at 9:35 PM delete

@Tashayup men rembat je tu.haha

Reply
avatar
April 29, 2011 at 9:39 PM delete

tak boring lah hehe..at least remind kt sy tntg sejarah ngra sndiri :)

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
April 29, 2011 at 10:27 PM delete

hoh.. best la kawen ngn putera raja..
heee..

Reply
avatar
nuriz
AUTHOR
April 30, 2011 at 3:00 PM delete

sungguh cantik dan sama padan, masih terbayang wajah ibu dia yang cantik jelita tu Lady D

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 30, 2011 at 8:06 PM delete

@nurizyup..teringat mendiang puteri diana

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...