Cara buat scroll box pada bloglist

Ok. Tutorial nie untuk cik Mira kita dan untuk korang yang tak tahu lagi camne nak buat. yang dah tahu, duk tepi ok. hehe. kenapa kena buat scroll box dalam bloglist? sebab bloglist kita panjang. kadang kadang 10 ke 20 blog kita sumbat dalam tu. jadi bila panjang, meleret ke bawah, nampak tak cantik dan blog jadi berat. jadi kita buat scroll box untuk bloglist.


Step 1
Cari tajuk bloglist korang. Contoh macam tajuk bloglist Cik Aish "Blog Aish Punya Senior". Macam mana nak tahu apa nama bloglist kita? Dekat sini. 




Step 2
Pergi Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget Templates
Lepas tu tekan Ctrl F untuk cari nama bloglist macam dalam step 1.  


Step 3
Dah jumpa nama bloglist tu, korang cari kod ni dekat bawah nama bloglist tadi. 
<div class=’widget-content’>


kotak merah tu contoh nama bloglist cik aish
kotak kelabu tu kod yang korang kena cari


Step 4 
gantikan kod pada step 3 dengan kod di bawah ni. 

<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:220px; height:400px;'>



ok. dia akan jadi macam dalam gambar tu ok. korang boleh edit saiz kotak dengan mengejust width dan height ikut kesesuaian korang ok! 


Step 5
Preview dulu. Bila ok baru save. 


Senang tak?
selamat mencuba!




kredit pada Taufiq dengan Cik tom sebab pernah jadi sifu cik aish. :)
Previous
Next Post »

39 komen

Write komen
aNiss :):)
AUTHOR
April 25, 2011 at 11:25 PM delete

nak try... hari tuh dah buat, tapi tak jadi... ngeee =) thanks cik aish =)

Reply
avatar
AIMIE JAY
AUTHOR
April 25, 2011 at 11:29 PM delete

tunjuk la pulak tutorial nk buat "fb Like
5 people like this. Be the first of your friends." tu? itu pun kalau sudi.. ;)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 25, 2011 at 11:30 PM delete

@aNiss :):)
yela..tutorial mungkin lain2 kan cara ajarannya. huhu..tkpela..anis try la bt ok :)

Reply
avatar
Taufiq Wr
AUTHOR
April 25, 2011 at 11:48 PM delete

tuto ni mesti laku punya..aritu aku try carik, susah nak jumpa..nasib baik jumpa gak kat blog cik tom..hehehe

latest one : 5 Perkara Pasal Aku Yang Korang Akan Terkejut Bila Tahu!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 26, 2011 at 12:14 AM delete

@Taufiq Wr
tu pun aku tanya ko dulu kan..haha ingat tak..

Reply
avatar
budak kampung
AUTHOR
April 26, 2011 at 12:30 AM delete

wahhh bagus ni...nak try keh3

Reply
avatar
*47!k@#
AUTHOR
April 26, 2011 at 8:52 AM delete

cmne pulak nak buat untuk entry??

Reply
avatar
Cik Mira
AUTHOR
April 26, 2011 at 2:31 PM delete

thanks aishhhh :D kte baru tgk ni. almaklumlah malam tadi tido kemaen awl. T_T domam aih. thanks a lot!

Reply
avatar
izzad
AUTHOR
April 27, 2011 at 9:18 PM delete

senannyer cik aish..tq for sharing...saya dah apply kat blog saya...dah tak berjela-jela lagi..

Reply
avatar
cik faez
AUTHOR
May 4, 2011 at 8:17 AM delete

sy ikot tuto cik aish ni yer . ;)

Reply
avatar
May 11, 2011 at 6:48 PM delete

if nak buat dekat popular post camne pulak erkk>:)

Reply
avatar
sangat setia
AUTHOR
May 31, 2011 at 12:45 AM delete

allamak aish. tengs sgt2!!! da lm crik ni :)

Reply
avatar
idaida0504
AUTHOR
June 4, 2011 at 4:01 AM delete

thnkz!!akhirnya berjaya buat

Reply
avatar
June 5, 2011 at 9:53 PM delete

Thankz.akhirnya jadi jugak.

Reply
avatar
June 9, 2011 at 9:51 AM delete

sori ye..
saya da bnyk kali try tp xmenjadi lorr~
sedih~
bwt kt archive jadi, t kt bloglist ni pulak xjadi..knpe ye?

Reply
avatar
tikin
AUTHOR
June 12, 2011 at 4:30 PM delete

salam..sy try tutorial ni..n jd..tengs bnyk2..^^

Reply
avatar
dyg
AUTHOR
July 5, 2011 at 7:49 PM delete

dah.,makaseh byk2 :))

Reply
avatar
putra suki
AUTHOR
August 2, 2011 at 9:16 AM delete

hai kak.. totorial yg menarik.. huhu. dh jadi pun sy buat.. :)

Reply
avatar
EKA AMIN
AUTHOR
August 14, 2011 at 4:18 PM delete

yeay..da bejaya buat..thanx!

Reply
avatar
Green Apple
AUTHOR
August 17, 2011 at 2:15 AM delete

Thanx cik aish... berjaya...

Reply
avatar
salwaismail
AUTHOR
September 29, 2011 at 2:49 PM delete

Thanks! :D

http://salwaismail.blogspot.com

Reply
avatar
noraauliyya
AUTHOR
October 2, 2011 at 9:57 AM delete

da try , tp ta jmpa
code bwh tu . pls tlg . cne ek .

Reply
avatar
Zateyl Lovera
AUTHOR
January 8, 2012 at 3:00 PM delete

Assalamualaikum , thankyou share akak :) dah jadi . hehe ^^

Reply
avatar
Pencari ALLAH
AUTHOR
January 31, 2012 at 12:30 AM delete

Masuk ni dah 5 blog saya masuk semata-mata nak buat benda ni. Thanks menjadi. :)

Reply
avatar
Mya
AUTHOR
August 27, 2012 at 8:26 PM delete

thanks! entry ni sgt membantu mya :)

Reply
avatar
February 1, 2013 at 2:53 PM delete

menjadi laa... thanks kak aish...saya suke ^_^

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
February 22, 2013 at 3:33 PM delete

Yeszaa...jadi lah... masukkan blog saya dalam bloglist awak erk...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
February 22, 2013 at 3:34 PM delete

Yeszaa... jadi... masukkan saya dalam bloglist awak erk...

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon