Cara nak beratkan blog

konfem konfem la tajuk aku ni tak mesra SEO. google pun tak suka tajuk ni. baiklah kali ni nak kongsikan cara nak beratkan blog. kalau bosan dengan blog korang yang ramping tu, boleh la amalkan cara ni. Insyaallah blog akan jadi berat. kebabom!



1. pasang lagu 
ni paling mujarab. letak autoplay music je terus boleh beratkan blog korang.tak percaya cubalah!


2. letak jam ke kalendar ke
yang ni pun tips untuk beratkan blog kita. walaupun dalam setiap komputer @ laptop kita ada jam, tapi kalau nak beratkan blog, apa salahnya kita pasang


3. letak header paling besar!
size header yang besar contohnya macam bila bukak je penuh skrin dengan header tu, tu pun boleh beratkan blog. bagus tu. 


4. susun banner banyak banyak dekat sidebar
lebih lebih lagi banner yang berkelip kelip tu, flash banner tu. lagi berat saiz dia. jadi apa kata susun banyak banyak kat sidebar. jangan buat function scroll tau. kalau scroll, jadi ringan lak nant. dan yang penting jangan letakkan di page lain. susun je dekat homepage tu. baru la berat!


5. letak gambar yang bersaiz besar
selalunya kalau nak  blog yang ringan, kita kena compress dulu gambar tu gunakan Advanced Jpeg Compressor yang korang boleh dapatkan kat SINI. tapi kes ni kita nak kasi berat blog tu jadi jangan compresskan gambar yang korang nak letak dalam blog. biar je saiz dia besar. eh terletak lagi link. jangan tekan tau. credit to Taufiq 




6. jangan pasang jQuery Lazy Load
ni musuh utama. kalau pasang benda ni, blog jadi ringan. so jangan pasang k. eh terbagi link lak. jangan klik tau.


7. letak iklan yang boleh gerak ke kiri ke kanan
function marquee ni memang cantik. so memang berkesan untuk beratkan blog.


8. letak post banyak banyak dekat homepage
jangan letak satu ke dua ke. tapi letak 10 entry dalam homepage tu. dan jangan sesekali pasang function read more. sebab tu boleh ringankan blog tu. jadi jangan ye. 


9. pasang Widget Nuffnang Innit
ni jenis float widget. jadi bila pasang je benda ni, terus blog jadi berat. nuffnang innit ini bagus tapi kadang kadang tak bawak traffic pun. tapi niat asal nak beratkan blog kan? jadi jangan lupa pasang ea?


10 ? pikirlah sendiri. 


p/s : sebenarnya ni entry untuk ringankan blog. pandai pandai la mencari apa yang tersurat. haha.aku jeles dengan blog yang ringan.. ni pun tengah process nak ringankan blog aku.. blog yang debab ni !!!









Previous
Next Post »

12 komen

Write komen
Cik Ezy
AUTHOR
April 6, 2011 at 10:32 PM delete

wah.. ni perli scre halus ni..
ekeke..

Reply
avatar
Ecah Ecot
AUTHOR
April 6, 2011 at 10:37 PM delete

cara penyampaian yg bgus..reverse-psychology..hehe

best!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 6, 2011 at 10:55 PM delete

ezy.. : ni bukan perli...cuma nak bg tips je.. emm.aish pun tengah cuba nak ringankan blog aish yg berat ni :(

Reply
avatar
April 6, 2011 at 10:55 PM delete

huhuhu apakah kategori blog aku?

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 6, 2011 at 10:55 PM delete

ecah : aah boring la plak tulis tajuk cara nak ringankan blog..tu yg tukar lak..hihi..

Reply
avatar
April 6, 2011 at 11:03 PM delete

hahaha.

boleh cuba ni.boring pulak pki belog ringan.

carik yg tersirat tu best.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 6, 2011 at 11:05 PM delete

rose : blog awk ringan sayang.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 6, 2011 at 11:05 PM delete

hafiz : ecceehh siot nye ayat! hahaha...

Reply
avatar
aNiss :):)
AUTHOR
April 6, 2011 at 11:38 PM delete

wah! best bace entry nie.. blog aniss pun berat juagk!! huwaaa.. (T T)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 6, 2011 at 11:43 PM delete

hhahaha..sama la..tatau nak buat apa lgi dah!

Reply
avatar
Raziq Syahmi
AUTHOR
April 27, 2011 at 11:58 AM delete

tutorial bagus utk blog ringan2 ni. Nak bagi berat blog ideal, try la tips cik aish ni. hehehe

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...