Jawatan Perunding Akademik..wah bunyi macam best je.

Pagi pagi lagi ada orang call. nasib baik suara tak serak sebab dah bangun masa tu. kalau serak, konfem la tak dapat jawatan tu. ecceh jawatan apa tu? Perunding Akademik? Sebenarnya ada orang call pagi tadi offer jawatan tu kat aku. aku pun mulakan la siasatan tentang apa skop kerja sebagai seorang Perunding Akademik.


APA YANG MENARIK TENTANG JAWATAN NI?
Yang menarik pasal job ni, dia tak perlukan pengalaman pun. Fresh Graduate pun boleh mohon. Banyak IPTS yang offer job ni. dan rasanya memang senang nak dapat. tapi setelah dikaji kaji, jawatan Perunding Akademik ni sebenarnya macam buat marketing.


MACAM BUAT MERKETING?
marketing maknanya, macam mana kau berinteraksi dengan pelajar dan parents, pujuk dorang untuk masuk kolej tu. kalau pelajar tu setuju nak daftar dengan kolej tu, kau akan dapat komisyen. berapa nilai komisyen tu bergantung pada kolej mana ko kerja. 


pernah tak korang masa lepas habis SPM tiba tiba ada orang call dan datang jumpa korang untuk pujuk korang masuk kolej dorang? aku pernah. haha. KOLEJ LAGENDA. seyes taknak kolej tu. makan duit ooh. so orang tu lah dinamakan sebagai Perunding Akademik!


aku pun tolak tawaran tu. takpelah. terima kasih je. 



Previous
Next Post »

23 komen

Write komen
s1t1 2uL41k4
AUTHOR
April 13, 2011 at 12:35 PM delete

haha. Bunyi je macam best kan? aku pun dulu macam teruja nak apply keje ni. Tapi bila pikir2 balik, tak nak lah. Sebab tak suka marketing. hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 12:40 PM delete

tu la pasal..bunyi mcm wah gitu..haha..kalau yg minat marketing ni, boleh la try job ni..banyak kot nak pakai orang..kolej negeri pun nak pakai

Reply
avatar
qucachahir
AUTHOR
April 13, 2011 at 12:42 PM delete

sama laa dulu dapat tawaran dari kolej lagenda..
kolej tue banyak pokaikan duit..hehe..
tak berbaloi..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 12:45 PM delete

qucachahir : emmm tu la..banyak gak dgr yg negatif pasal kolej tu..pengalaman kawan pun ada..mmg mahal yuran dia..then push kt untuk byr yuran kalau tak, takleh smbung. very strict.. so tu la tugas perunding akademik. utk pujuk student masuk kolej tu.

Reply
avatar
qucachahir
AUTHOR
April 13, 2011 at 12:50 PM delete

aah..kolej tue macam banyak keburukan dari kebaikan jew..
hurm,tak minat pujuk-pujuk nie..hehe..

Reply
avatar
Dinda Iva
AUTHOR
April 13, 2011 at 12:52 PM delete

saya pon xminat jawatan sebegitu...bukan bidang..huhu

Reply
avatar
April 13, 2011 at 12:58 PM delete

huhu.. ssh tu.. nk pjuk student msuk kolej...
dlu time lps spm, org kolej call.. cam nk xnk je ckp ngn dorg.. sbb niat nk masuk yg krajaan punye je.. :)

Reply
avatar
Abang Stalker
AUTHOR
April 13, 2011 at 1:20 PM delete

pnh dpt gk twrn dr kolej tu..perghh..degil lak tu.liat btl nk fhmkn dia yg "aku x nk la!!" x fhm bhs.baik x pyh amik job ni..mkn maki org je. :P

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 3:24 PM delete

qucachahir : hurm ntah la..dgr2 mcm tu la..maybe sbb tu kot pujuk rayu bagai suruh masuk. hehe..sama la..tak pandai pujuk2 ni..klu org kata taknak, kita blah je.haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 3:25 PM delete

Dinda Iva : yela..tp mana yang amik marketing masa study dulu, maybe boleh kot terima job ni..amik penglaman mcm ne nak marketkan produk or service kt..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 3:26 PM delete

cik iela bella : yela..sebenarnya 1st choice kalau boleh pilih la ipta..sbb tu terjamin mutu pembelajaran dia..n kalau nak pilih swasta, kene tgk gak mana yg betul2 berkualiti..jgn sebab rayuan si perunding akademik tu, kt pun termakan kata2 dorang masuk kolej yang tah apa apa

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 3:27 PM delete

Abang Stalker : hehe betul..sma la dulu pun dpt offer study kolej tu then rasa nyampah je dgn perunding akademik yang sibuk paksa2 org masuk kolej dia..

kesian

Reply
avatar
Abang Stalker
AUTHOR
April 13, 2011 at 4:02 PM delete

klu kita trm je twrn tu,da 1 tmpt le kita.. :D

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
April 13, 2011 at 4:34 PM delete

biase la..tu cara diorg nak tarik pekerja..
kerja same la mcm salesman..cari org..
tu ok lagi..kawan sy dulu lagi teruk..kene jual stokin..setengah hari terus cabut..jawatan management trainee..

Reply
avatar
April 13, 2011 at 4:39 PM delete

aah.dulu banyak gak org kol2 cam tu.
nk ckp ngn org bukan sng kan.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 5:24 PM delete

Abang Stalker : hehe tu la pasal..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 5:26 PM delete

Fazil Hamid : emm dia just tukar nama jawatan kasi lain sikit..tp sebenarnya sama mcm salesman..tak kisah pun salesman..tp utk org yg tak reti marketing, susah sikit la..:)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2011 at 5:28 PM delete

rara pinkmafia : yup..nak yakinkan org ttg ipta yang banyak cerita negatif..susah tu.hehe

Reply
avatar
shahrul
AUTHOR
April 13, 2011 at 5:45 PM delete

penah gak kene pelawa masok kolej ngan perunding tuh..tapi mcm biase,senyum2 kamben aje~ heheh.. :p

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 14, 2011 at 7:27 PM delete

@shahrul

hee..tu la..tu kira ok lagi nak senyum..kalau kene maki trus mcm ne? haishh

Reply
avatar
Rohman UIC
AUTHOR
January 24, 2015 at 7:55 AM delete

ooo... macam tu ke perunding akademik kat luar sana tu... ish3... tak patut... sebenarnya kerja apa pun semua ok je... contoh macam perunding akademik ni. tugas dia memang la nak tarik pelajar utk masuk ke kolej dorang. tapi jangan la sampai paksa memaksa. sebab komisyen yg dorang dapat tu xberkat tau. maaf la saya pun bekerja sebagai perunding akademik.dan masih lagi bekerja di jawatan tu. memang tak dinafikan la apa yang korang cakap tu memang betul... buat marketing la, suruh pelajar tu masuk kolej la. bagi saya kerja tu ok je... yg penting niat kita... macam saya, saya pegang ayat orang putih. "what you give, you get back" dan kerja dlm bidang marketing ni memang besar cabaran nya. first duit. kita akan gila kan duit sampai taksub sangat dan lupa skop kerja yg sebenar. sebab tu timbul isu paksa pelajar2 masuk kolej. sebenarnya skop kerja sebagai perunding akademik ni adalah memberikan informasi isu semasa tentang pendidikan. menerangkan kriteria syarat kemasukan ke ipt, bagaimna memilih program yg bersesuaian dengan minat dan kelayakan pelajar tersebut, menerangkan tentang hala tuju serta peluang kerjaya selepas tamat pengajian. tapi apa yg penting, kerja biarlah ikhlas inshaaAllah dipermudahkan urusan kita. jangan terlalu taksub sangat dengan duit dan pangkat. allah maha adil. hehehe maaf la kalau saya menyibuk.

Reply
avatar
adam baker
AUTHOR
February 26, 2015 at 8:00 AM delete

Seronok jgak baca komen nii...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
February 26, 2015 at 8:01 AM delete

Heheheee.....seronok mbacanyer....

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...