Nak tegur biar kena cara ea!

Kalau kita blogwalking, mesti dalam 10 blog ada la dua ke tiga blog yang mengutuk atau mengaibkan orang. Dengan alasan nak menegur. Baik sebenarnya niat tu. Aku pun suka gak tegur tegur mana yang pelik pelik ni. especially tang pakaian. Kalau belum baca boleh klik SINI dan SINI. 


sebenarnya tak salah kita nak menegur kalau kita rasa benda tu tak betul. bukan ah nak jaga tepi kain orang. tapi teguran tu untuk jaga kain kita sendiri jugak.  maknanya peringatan untuk diri sendiri gak. Contohnya si A tegur tentang pakai baju ketat ketat. tapi dia sendiri pakai ketat ketat gak. tapi alhamdulillah lepas tu dia pun dah tak pakai ketat ketat lagi sebab entry tu untuk peringatan diri dia sendiri jugak. so bagusla kan?


Tapi yang aku kesalkan kenapa kita kena menegur dengan cara memaki hamun? Aku bukan lah suruh korang tegur sambil keluarkan semua fatwa dan hadis. aku pun belum cukup ilmu di dada lagi. tapi apa salahnya kalau kita menegur dengan berhemah. Kawal sikit perkataan mencarut tu. Mereka pun manusia juga. 


bahasa yang keluar dari mulut kita mencerminkan siapa diri kita. stop mencarut!

Previous
Next Post »

14 komen

Write komen
aNiss :):)
AUTHOR
April 21, 2011 at 4:21 PM delete

kalau nak menegur, patut nya melalui pendekatan kan??? selami jiwa mereka dulu... betul kan cik aish??

pisst : hari tu, jumpa satu blog nie maki hamun kat seorang blogger tuh.. habis keluar perkataan tak senonoh.. skrg bagi aniss, dia macam mencemarkan maruah diri sendiri =)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 21, 2011 at 4:25 PM delete

@aNiss :):)
emmm ye anis..tu namanya tegur cara berhemah..oo ye..pasal blogger tu, mcm cik aish kenal je..mcm penah baca..hehe. dia tengah marah sangat tu kot..

tak elok la mcm tu..hm

Reply
avatar
Nona Hana
AUTHOR
April 21, 2011 at 4:44 PM delete

ana lak de jumpe fb sorg pmpuan nie..
sttus dye kbnyaknnya ngate org..
ade 1 sttus nie.. siap kate mke org tu cm jmbm kt umh dye.. pstu kate org tu xde maruh.. mcm2 la..
kwn2 dye sume backup dye.. sme2 mengtuk org tu..
truk kn prngai cmtu..
(cte psl fb lak.. hee..)

Reply
avatar
April 21, 2011 at 5:30 PM delete

waaaa..aku penah wat kau marah tak??
aku jenis main cakap je..lps gitu je hehe

Reply
avatar
ayie
AUTHOR
April 21, 2011 at 6:15 PM delete

buat cara tegur macam org jepun..** tegur mcm jepun..camno ek???haha

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
April 21, 2011 at 6:35 PM delete

tegur dgn cara yg lembut...kan bagus...
kalau kasar2 nanti jd lain pulak...

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
April 21, 2011 at 6:40 PM delete

teguran lemah lembut...
supaye yg kawan tak jd lawan...

Reply
avatar
Cik RoSs
AUTHOR
April 21, 2011 at 6:56 PM delete

a'ah la...sebelum menegur,kena lihat pada diri sendiri dulu.Kita pun bukanlah sempurna sangat!!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 21, 2011 at 7:01 PM delete

@Nona Hana
la yeke..haish mcm2..yg backup tu pun satu hal nya..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 21, 2011 at 7:02 PM delete

@Far8 budak baik
haha tak..ko buat aku gelak je tau..miahaha

Reply
avatar
Aisya Rahim
AUTHOR
April 21, 2011 at 7:41 PM delete

setuju! cara kita menegur sgt penting.sbb tak semua teguran org mampu terima. bila kita guna cara yg sopan dan elok lebih mudah diterima compared with using rude words. :)

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon