Apa itu UNIQUE VISITOR?

Ada yang masih tak berapa faham apa tu unique visitor. sebenarnya aku pun tak paham dulu. tapi lama lama baru paham sikit sikit. kalau nak tahu lebih detail, tanya blogger lama yang lain. aku cuma boleh bagitahu apa yang aku faham je. ececece. 

unique visitor ni sebenarnya adalah bilangan blogger yang datang blog kita dalam tempoh satu jam. bukannya berapa kali blogger tu masuk blog kita dalam tempoh sejam. bukan ye adik adik.

contoh?

Bedah keluar masuk Belog Cik Aish dalam masa satu jam selama 3 kali. Tapi unique visitor akan dikira 1. tak kira lah dia masuk beribu lemon kali sekalipun dalam masa satu jam, unique visitor tetap dikira satu. kalau dalam masa satu jam tu Bedah, Kalsum, Adlin, Aman dengan Ramli masuk Belog Cik Aish dalam tempoh satu jam, keluar masuk beribu ribu kali, unique visitor dikira 5. sebab? 5 orang blogger. 




cuba korang tengok pukul 12 pagi tadi, VIEWS ada 23. maknanya Belog Cik Aish dah diview sebanyak 23 kali. Tapi UNIQUES sebanyak 19 kali. maknanya ada 19 orang pembaca yang masuk Belog Cik Aish dalam tempoh tu. mungkin ada 2 ke 3 orang pembaca yang keluar masuk blog ni menjadikan view tu jadi 23. hehe. 

kalau tak faham gak gtau. aku nak nangis jap. hehe. sorry la aku tak pandai nak terangkan. tapi kalau kat sekolah, aku buat muka garang sambil tanya Faham tak?? dorang pun jawab Fahamm cikgu. hehe. senang je kan.

jadi unique visitor ni bukan dikira berdasarkan berapa kali page kita diview tapi berapa orang reader yang masuk blog kita dalam tempoh satu jam. ok? faham? hehe.
Previous
Next Post »

25 komen

Write komen
.m y z.
AUTHOR
May 15, 2011 at 11:41 AM delete

ohhh UV tu UNIQUE VISITOR ke?? pelik gak blogger pemes amos duk sebut psl UV tinggi lah. tak paham. tapi skang dah paham. maceh sis! :D

Reply
avatar
gadis melayu
AUTHOR
May 15, 2011 at 11:48 AM delete

owh.. baru tau.. tq cik aish..^_^

Reply
avatar
May 15, 2011 at 12:03 PM delete

oo..beigtu...

thanks cik aish..ingatkan apa bende ntah diorang sebut2 uv..huhooo

Reply
avatar
Aimie Lieyana
AUTHOR
May 15, 2011 at 12:05 PM delete

oic..baru tau gak nih hehe..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 15, 2011 at 12:11 PM delete

@.m y z.hehe takpe..skng da faham kan kan kan..blogger femes mmg uv tggi

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
May 15, 2011 at 12:30 PM delete

baru pham..
selame ni tgok terkebil2 je sbb xtau amnde la 2..
hahakk

Reply
avatar
Arif Azmi
AUTHOR
May 15, 2011 at 1:09 PM delete

Owh.. Baru faham.. Thanks Cik Aish.. ^^, Selama ni blur je kemende la Unique tu.. HAHA

Jom baca post terbaru Bebelan Saja: Right Click Disabled? Buang Masa Je

Reply
avatar
May 15, 2011 at 2:21 PM delete

info berguna..skrg dh faham... :)

marilah join contest baru! open to female blogger only MALAYSIA NEXT TOP FEMALE BLOGGER

Reply
avatar
rj Etika
AUTHOR
May 15, 2011 at 4:32 PM delete

fuiyooo!!!!!!! dalam sejam ade 19 org dtg tengok blog die. artisss la aishwarya rai ni. heheh.

Reply
avatar
Marya Hana .
AUTHOR
May 15, 2011 at 5:09 PM delete

ohh mcm tu ke..
hehe.. >.<

Reply
avatar
Dea
AUTHOR
May 15, 2011 at 8:12 PM delete

owww..baru phm... hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 15, 2011 at 8:34 PM delete

@Cik Ezyhehe terkebil2? laa nape tak tanya..malu tanya sesat jalan tau

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 15, 2011 at 8:35 PM delete

@rj Etikahaha aah banyak la sgt..orang lain 91 uv..aish 19 je..sob

Reply
avatar
May 15, 2011 at 11:05 PM delete

oooooooooooooooooooooooooooooooooouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

heheh .. baru tahu :D

Reply
avatar
roytravelog
AUTHOR
June 14, 2011 at 12:37 AM delete

terima kasih. Barulah faham. Pandai awak explain. Dah banyak baca blog mengenai UV, baru kali ni betul2 faham. TQ sekali lagi

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 19, 2011 at 6:54 PM delete

@roytravelogHEHE OK..SMALL MATTER JE..;P

Reply
avatar
Gojez Houz
AUTHOR
February 13, 2012 at 2:54 PM delete

dah faham cikgu...hehehe...sy pon bru berjinak2 dgn blogging ni. tq 4 ur info. sy da follow awk. jom follow sy balik. tq

Reply
avatar
idizz89
AUTHOR
July 21, 2012 at 4:00 AM delete

salam..
ooo... cam tue rupanye..
pttla kdg2 plik bila pageview untuk hari berlainan sama tapi UV tak sama..
naik hairan, maka tnya pakcik google terus diajaknya kemari.. huhu.
TQ atas info nie.. sgt berguna bgi bdk bru cam sy.. :)

Reply
avatar
Nur Imans
AUTHOR
December 22, 2012 at 10:28 PM delete

hehheh..baru eden faham..terima kasih ye cik aish..penerangan ringkas dan mudah difahami. susah-susah jer..hehhe..

Reply
avatar
Sis ieja
AUTHOR
January 9, 2013 at 2:59 PM delete

yeay! akhirnya dah faham , sebelum ni macam berbelit sangat tq :) jemput ke blog sis :D

Reply
avatar
Fifi Zaffida
AUTHOR
February 22, 2013 at 4:44 PM delete

Baru paham..huhuu. thanx.. :)
http://fifizaffida.blogspot.com/

Reply
avatar
Nurul Mustofa
AUTHOR
April 27, 2013 at 11:33 AM delete

thanks, helpful for me..

Reply
avatar
the dietitian
AUTHOR
November 11, 2014 at 9:18 AM delete

baru faham jugak..hehe..tenkiu

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon