BUAT HEADER TRANSPARENT TANPA GUNA PHOTOSHOP!

ok. hari ni nak buat tutorial lagi. maybe ramai yang tak tahu macam mana nak buat header transparent selain menggunakan photoshop. tak ada photoshop pun boleh okay. yang penting korang download je software ni. free jek! download GIMP

 ok dah ready? dah amik pensel? pen pun boleh. 

1. mula mula korang guna la kekreatifan yang ada untuk buat header. saiz header korang buat lah 900 width 300 height. (depends pada saiz header blog korang) bila dah ada header, korang pergi kat software GIMP yang korang dah download tu. lepas tu.. 
FILE - OPEN letak la gambar yang korang nak tu. 




2. lepas tu korang right klik dekat gambar tu, dan buat macam aku buat ni. (malas nak terangkan. haha)



3. lepas tu, korang pergi dekat tool box belah kiri tu, korang picit gambar yang aku tunjukkan dengan dakwat merah tu. 



4. lepas tu, korang klik mouse korang dekat area yang korang nak transparent kan. contoh macam dalam gambar kat bawah ni, aku klik kat area yang kosong. sebab nak kasi transparent kan. 



5. lepas tu pergi kat EDIT - CLEAR 



last sekali right click, file dan save as. (tukar jpg kepada png)
tara..dah siap header transparent! selamat mencuba!
Previous
Next Post »

16 komen

Write komen
.m y z.
AUTHOR
May 14, 2011 at 12:50 PM delete

ziema pun guna GIMP jugak!

baru tau boleh guna edit, clear. ahha. before this, ziema guna layer, transparent, color to alpha. tak pun treshold alpha. hehe.

thank you for the info sis! :DD

Reply
avatar
^^eKaTiKaH^^
AUTHOR
May 14, 2011 at 1:32 PM delete

wahh..menarik...hehe...tkah tompang download tau..thanks yew..^^

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
May 14, 2011 at 2:31 PM delete

wow..terima kasih cikgu aish atas info ni...leh try nanti...

Reply
avatar
izzad
AUTHOR
May 21, 2011 at 12:08 AM delete

tq cik aish..memang dah lame nak cari software yg mudah digunakan..potosop tak reti sgt

Reply
avatar
June 26, 2011 at 4:57 PM delete

akk kalu nak download photoshop kene beli ke??

Reply
avatar
tiaLAURENN
AUTHOR
July 1, 2011 at 11:06 PM delete

bebs await i download gimp xdpt2 . degil betul !!!

Reply
avatar
July 19, 2011 at 8:50 PM delete

sys m bagi link gimp uh .. tak jumpa lhaa

Reply
avatar
November 9, 2011 at 5:44 PM delete

thanks sgt sgt . this is useful :) hee

Reply
avatar
December 23, 2011 at 10:43 AM delete

x boleh lah nak download..huhuhu...help me plezz

Reply
avatar
Nazrul Izzat
AUTHOR
January 30, 2012 at 9:29 PM delete

adegak yg gne gimp kan...huu..susah nak cri tutor gne gimp nih..
btw tq..
hmm..just info, kalau background putih, bleh guna format jpg, tpi klo nak header transparent gne format png pon bleh.. tQ!

Reply
avatar
nur effa
AUTHOR
February 5, 2012 at 8:06 AM delete

wah canteknyer header,,,buatkn satu boleyh??hehe

Reply
avatar
inain
AUTHOR
February 24, 2012 at 3:09 PM delete

Hahaha... jadi gak akhirnya.. Tapi baru buat basic jer. belum letak apa-apa gambar sbb xde idea lg. thanks for the tutorial.

Reply
avatar
Valiant
AUTHOR
July 31, 2012 at 8:32 PM delete

wani try buat sama macam tutor ni, tapi tak boleh. kalau guna gimp 2.8 kenapa tak boleh save ?

Reply
avatar
June 4, 2013 at 4:51 PM delete

Assalamualaikum, macam mana nak tukar kpd PNG ? nak tengk dekat mana ??

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...