i feel stupid when i watch malay movie?

aku ada sorang kawan ni. dia tak suka tengok filem melayu. katanya filem melayu mengarut. pernah haritu aku ugut nak majuk dengan dia kalau dia taknak teman aku tengok hantu kak limah. so dia pun terpaksa teman. hihi. 


sebenarnya filem melayu kita ni low class sangat ke weh? korang tengok filem luar tu, high class sangat? dorang lagi penipu besar buat cerita. kereta boleh jadi robot la. robot leh jadi manusia la. cerita pasal kiamat la. cerita pasal manusia masuk dalam komputer la..mengarut weh! korang lagi suka kena tipu hidup hidup dengan omputih tu dari menonton filem melayu?


ha aku ada jawapan dia. 


korang tengok filem sebab apa? nakkan something yang boleh entertain korang kan? aku pun macam tu. so tak kisah lah cerita tu tipu aku hidup hidup ke apa ke, yang penting kalau filem tu boleh buat aku rasa puas, apa salahnya? tapi yang paling penting, filem tu ada kualiti. tapi kualiti tu sebjektif kan? terpulang pada korang nak nilai kualiti filem tu macam mane.



aku tak nafikan filem omputih kadang kadang tak masuk akal. nampak benar tipunya. tapi kadang kadang dorang jaga kualiti. macam transformers. susah kot nak buat filem tu. dan hasilnya, wow aku memang teruja la kan. 


pastu cuba ko tengok filem yang si rambut cendawan tu buat..ala cerita dua alam tu. jalan cerita dia memang konfem kau tak rasa tertipu. cerita realiti kan. menginsafkan. tapi bagi aku..cerita melayu macam tu, macam buat drama je. tak bagi kepuasan langsung kat aku. so aku rate filem tu sebagai filem takde kualiti. hihi. 


jadi pada pendapat aku, tak kisah la filem melayu ke filem omputih ke, penonton mahukan kepuasan. tak kisahlah filem tu menipu ke karut ke..tapi yang penting, kau tengok, kau puas. betul tak? tiket mahal nak tengok filem taraf drama cerekarama buat apa kan? satu kepuasan sebenarnya kalau kita tengok filem yang out of box thingking! haaa gitu


Previous
Next Post »

20 komen

Write komen
☺MissNJZ☺
AUTHOR
May 16, 2011 at 1:39 PM delete

sejujurnya cerita omputeh ni out of box.
kdg2 kite tak jgka smthing akn hbes mcmtu.

kalau filem melayu ni, boleh jangka.

klise.
-.-

Reply
avatar
N.A.M
AUTHOR
May 16, 2011 at 1:49 PM delete

kdg2 malas nak ajak kawan tgk crite melayu..sume mngelak..huhuhuhu..last2 xg lgsung..waaaaaa...

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
May 16, 2011 at 1:51 PM delete

HAHAHAHAAHHA rambut cendawan??! i like! mula2 duk pikir jugak sape pulak rambut cendawan. hahaha. ziema tak bape minat sgt nak tgok cite. wayang pun jarang masuk. tb pun jarang tengok. hee~

tapi kebanyakkan cerita melayu, jalan cerita dia sem je. pangkat, darjat, cinta, duit. bosan lah klau sume nak buat cerita macam tu =____=

Reply
avatar
fadh leyanie
AUTHOR
May 16, 2011 at 1:58 PM delete

filem omputih lagi best..yg tak real nmpak real..melayu pun boleh la..

Reply
avatar
Kujie
AUTHOR
May 16, 2011 at 2:09 PM delete

stuju sgt2..saya lebih suka tgk drama korean berbanding melayu..begitu juga dgn variety show..tak kisahlah org nak kata per.yg penting saya puas dan terhibur..=)

Reply
avatar
Maifinaz
AUTHOR
May 16, 2011 at 2:50 PM delete

for me, cerita melayu dah di steriotaip.. (btol ke ejaan tu? hehee) especially dramalah.. dah boleh agak jalan cerita die :)

Reply
avatar
♥sophie♥
AUTHOR
May 16, 2011 at 3:08 PM delete

hee,, betul tu cik aish :D

Reply
avatar
DRAMA3s
AUTHOR
May 16, 2011 at 3:39 PM delete

haii...salam kenal..

bagi saya filem tu HASIL SENI..filem buat kita ketawa, menangis, kagum, insaf dan termotovasi..so, kalau kita tgk filem, hargailah kerja seni mereka..bukan senang nk buat filem..sebab tu saya respect filem2 yg penuh nilai seni termasuk kesan2 khas nya...hehehe...

p/s : si rambut cendawan...??hehehe..kelakar.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:16 PM delete

@☺MissNJZ☺yup..kt suka kan cerita yg out of box thinking!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:17 PM delete

@N.A.Moo yeke?ehe..tatau nak salahkan sapa..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:17 PM delete

@.m y z.haha..siapa ea? kui2...aish tgk cter tu..sedih..sbb tak ramai tgk.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:18 PM delete

@fadh leyaniemelayu pun ada yg ok..macam merong mahawangsa..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:18 PM delete

@Kujieyup..so hope orang kita dapat hasilkan filem yg buat kt rasa puas menonton!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:19 PM delete

@Maifinazhehe..aah..sterotype..maybe dorang tkut nak cuna something yg baru

Reply
avatar
Aimie Lieyana
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:35 PM delete

rambut cendawan tu yang penting hehe..
memang cite melayu tak setanding cite luar tapi cite melayu still ade kelebihannya trsendiri..
tgk mcm filem kak limah..da jadi fenomena kott..smpai budak kecik kenal ngan usop wilcha tu hehe..

Reply
avatar
Marya Hana .
AUTHOR
May 16, 2011 at 4:54 PM delete

ya. think out of the box..
tu lah kata2 lecturer i.. :)

Reply
avatar
Nur Syahida
AUTHOR
May 16, 2011 at 7:38 PM delete

best ja.. nak wat ssuatu filem bukannya murah.. tengok saja cite merong mhwgsa, tinggi kos dia.. yg penting seni tu.. MALAYSIA BOLEH!!!

Reply
avatar
Sirin Zailani
AUTHOR
May 17, 2011 at 8:48 AM delete

heeee. lagi satu membazirnye tgk filem melayu kat wayang ni, nanti raya je, dah keluar tv. tak berbaloi tgk kat wayang. kalau filem omputeh, lama baru nak keluar tv. hehe. pendapat ajelah :P

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
May 17, 2011 at 10:28 AM delete

kdg2 layan juga filem melayu..tapi x suka filem yang tunjuk kisah mengenai cerita org kaya saja...inilah typical cerita melayu skrg ni...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 14, 2012 at 3:31 AM delete

kebanyakan citer melayu ni kalau di bandingkan ngan citer doraemon citer doraemon lagi best n entertaining...

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...