kau ingat kau hebat kalau dapat masuk IPTA??

wah tajuk macam nak carik gado je kan. sebenarnya tadi aku jalan jalan kat blog kawan kawan, ramai yang buat entry dorang happy dapat masuk IPTA. yela keputusan masuk UPU kan dah keluar hari ni. so aish nak ucapkan tahniah tahniah tahniah dan congrat kat korang sebab berjaya dipilih masuk ke IPTA. 

so pada yang terpilih masuk IPTA tu, aku nak cakap sikit je kat korang. jangan sesekali korang ingat korang dah cukup pandai sebab dapat masuk IPTA. ni pengalaman aku ea. dulu, kawan aku punyalah bangga dapat masuk IPTA, then bila dah masuk, dia culture shock

culture shock tu macam, tetiba jadi bengong bengong taknak buat assignment, taknak study, pastu enjoy puas puas, especially bila dah dapat duit PTPTN, memang enjoy tak ingat ah. last last member aku tu kena buang universiti sebab semester pertama, pointer teruk.

see?

kat mana pun korang tercampak, IPTA ke IPTS ke kolej swasta kecil kecilan ke, or sekolah pondok ke, anggap ah tu rezeki korang. rezeki semua orang tak sama. kalau bukan rezeki korang dekat IPTA, mungkin dekat IPTS. yang penting aku nak cakap kat sini, korang study hard walau kat mana sekali pun korang dicampakkan. 

ok. so yang dapat masuk IPTA tu jangan ah seronok sangat tau. aku risau adik adik aku ni. takut terleka lak nanti. ok. dan yang pada tak berjaya, jangan sedey, jangan ada rasa down, jangan bunuh diri, jangan kurung diri dalam bilik, protes taknak makan.. no no no..

bak kata orang, tuntutlah ilmu selagi kita hidup. so tak kira mana sekali pun, asalkan kita ada usaha untuk success! ok. pesanan dari cikgu aish. ewah.

aku pegang pisau ni. cepat vote. haha

Previous
Next Post »

33 komen

Write komen
saie PUYIE
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:23 PM delete

nk komen jgak aci x? even xdpat pun twran ipta :(

Reply
avatar
HAJAR hasan
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:25 PM delete

err.. betul walau kat mana tempat kita belajar sekalipun, yang penting niat dan usaha untuk belajar. kan kan kan! ;)

Reply
avatar
Sis Aieda
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:30 PM delete

aieda nak bunuh diri boley tak???
ehehe..
tak terpilih ke IPTA tapi suda buat rayuan...
sedey tpi percaye pada Allah..
belom rezeki aieda :)

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:41 PM delete

kalau dah dapt tu mengaji pulun2 lah..duit PTPN tu ingat , kena bayar balik...

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:43 PM delete

@saie PUYIE
takpe..ada rezeki tpt lain.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:44 PM delete

@Sis Aiedaok la klu da dpt bt rayuan...doa byk2 ye

Reply
avatar
May 6, 2011 at 8:45 PM delete

betul.. jangan leka sangat. IPTA & IPTS tu satu jalan menuju masa depan. Hargainya okeh. =)

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:50 PM delete

tak kira saya dpt atau tak..
saya tetap hebat...sebabnye..
ape sahaje saye cerite kat anak saya..
anak saye akan ckp.."abah hebat"...
hahaha...

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:51 PM delete

@Khairilsebut pasal ptptn..aish pun lum habis byr lagi..uwaaa

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:51 PM delete

@Srikandi Bondayup...dgr tu adik adik.. hehe

Reply
avatar
Aisya J
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:52 PM delete

betul :) dekat matriks pun sama ramai je kena buang apa sume.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:57 PM delete

@Fazil Hamidhahaha wahhh sweetnyaa!!! tp btul la tu..nnt nak belajar dr abg fazil la..haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:57 PM delete

@Aisya Jyeke,,tula..hope dorang yg dpt masuk ipta, jgn terlalu gembira sampai terleka..hmm

Reply
avatar
^^eKaTiKaH^^
AUTHOR
May 6, 2011 at 8:59 PM delete

betul 2 kak aish...sye sokong sangat..mungkin rezeki bukan kat IPTA...mane2 pon leh stdy...di mana adew kamahuan di situ adew jalan an3??..hee

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 9:06 PM delete

@^^eKaTiKaH^^hehe..yup..di situ ada hiway! haha

Reply
avatar
Aimie Lieyana
AUTHOR
May 6, 2011 at 9:13 PM delete

baik cekgu..
saya ingat pesanan cekgu heheee..

Reply
avatar
maisarah
AUTHOR
May 6, 2011 at 9:25 PM delete

betul betul. risau jugak sebenarnya nak sambung study. tengok senior ramai jugak yg culture shock. ye lah. konon dah besar masuk alam kolej. tengah berdoa minta petunjuk ni. minta yg terbaik je. :)

Reply
avatar
cik hani
AUTHOR
May 6, 2011 at 9:57 PM delete

setuju sgt...

kdg2 ada org bangga sgt sampai riakk..

mmg betul2 ada org yg culture shock..

bhya betul kn??

Reply
avatar
cik anum
AUTHOR
May 6, 2011 at 10:14 PM delete

ahaaa ! suke entry cik aish ! xD

Reply
avatar
saie PUYIE
AUTHOR
May 6, 2011 at 10:48 PM delete

@Cik Aish hehehe, amin, hrap2 mcam tulah.. :):)

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
May 6, 2011 at 10:59 PM delete

2la.. tkot jgk mnde2 gtu jdk..
bhye jgk kalo kene culture shock..
hoho..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 11:34 PM delete

@maisarahbgs la..doa supaya kt tk terpengaruh nnt.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 11:35 PM delete

@cik hanihmmm yup..tp apa pun tak semua..ada yg sedar diri lagi. hehe. apa pun study smart bila dah dpt peluang tu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 6, 2011 at 11:35 PM delete

@Cik Ezyhaha zaman kt dulu camne ye cik ezy..wawawa

Reply
avatar
May 7, 2011 at 12:36 AM delete

dpt ipta..tapi cool je..
ahahaha =p

Reply
avatar
Arif Azmi
AUTHOR
May 7, 2011 at 12:45 AM delete

Betul tu.. Diorang kadang2 bangga sangat smpai tak belajar.. Ingat masuk Uni tak perlu belajar dah kot.. Isk3..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 7, 2011 at 12:59 AM delete

@Far8 budak baikhuhu..ko ke yg dpt ipta tu?wahh

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
May 8, 2011 at 10:22 AM delete

betul2. masa ziema asasi dlu, ada yg snggup smpai tak pernah hantar assignment. padahal benda tu jd carry marks untuk final. ada yg tak buat lab report padahal tu kerja berkumpulan. sorang tak buat habislah tak boleh hantar lab report tu. walaupun ziema malas jugak, on9 je keje tapi keje yg kita kena buat, tetap kena buat jugak. tak kisah lah tak tidur malam ke hape. yg penting jgn pentingkan diri bila dah msuk U nanti. enjoy, enjoy jugak tapi berpada-pada ;)

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon