TIPS MENANG MAIN SAIDINA

Korang suka tak main saidina? ala macam permainan monopoli tu. yang ada tanah, pastu dah ada tanah, boleh buat rumah dan hotel. lepastu mesti takut nak pijak tanah tu takut bankrup. haha. pernah main? aku tak tau la budak budak zaman sekarang reti main ke tak. dorang kan mengadap PS je. (mana la tak obes) Sebelum main, kena tahu dulu tips untuk menang. Jadi kali ni aku nak kongsi serba sedikit tentang tips untuk menang main saidina. 




tapi aku dulu suka lawan saidina dengan abang aku. sampai sekarang. kadang kadang abang aku ajak bini dia join sekali. nak tunjuk sapa handal sapa bangkrup dulu. haha. tapi mak mesti marah sebab kitorang main, mulut bising. ye ah kalau aku malang terpijak tanah ada hotel tu, maunya aku tak jerit. kalau menang duit loteri lagi aku suka. pastu yang paling bising bila salah sorang berjaya mengkantoikan diri masing masing sebab menipu. 


TIPS MENANG MAIN SAIDINA


1. Duit muncul tiba tiba. 
sebelum main saidina, aku akan make sure duit not RM5000 aku curi dalam beberapa keping simpan bawah karpet. agak agak nak muflis time tu boleh lah guna.pastuh abang aku pelik, "Woi mana kau dapat duit tu ha?" aku pun buat muka toya "malam sikitt ea, aku simpan untuk hari tua! kau apa tahu?" (memula nak simpan dalam bra mcm orang dulu dulu)


2. Curi duit
Setiap kali pusingan baru, dapat gaji kan? masa ni aku akan make sure mata aku tepat dekat tangan abang aku yang tengah ambik duit gaji tu. kadang kadang dia songlap duit. elok elok gaji RM1400 tiba tiba jadi RM2400. wah 2 keping kau ambik duit not seribu tu kan? agak agak ar. aku kalau nak curi pun duit sepuloh hengget je. dasar penyamun tarbus!


3. Tanah bergadai
kalau tanah bergadai mesti kena terbalikkan kad tu kan? yang ni pun best. kalau abang aku tak perasan, aku terbalikkan balik kad tanah aku tu. haha. sebab yela..nak tebus kena bayar interest kan. jadi terpaksa la main tipu. ala abang aku lagi jahat tipu aku. pastu abang aku pelik, "woi bila masa kau tebus tanah tu??" aku pun muka tak bersalah "Tolong sikit ea, kau tak ingat ke tadi aku dapat gaji pastu aku tebus pastu bla bla bla" gigih yakinkan abang aku


4. Curi rumah
Kalau rumah ada 3 biji, tiba tiba jadi empat. ni pun kes curi rumah pastu letak kat tanah tu. haha. aku pernah buat. abang aku gelak sambil marah sebab aku main tipu. "bengong, mana datang 4 biji umah?? kau buat umah 3 bijik je kan tadi?" aku pun jawab "apaa laakkk aku buat empat! ko yang tak pasan!" tu ah sapa suruh main tipu dulu. aku kalau nak nipu, memang tipu bermati matian!


5. Pijak tanah mahal!
kalau abang aku pijak tanah aku, dia diamm je. aku pun kadang kadang leka main mesej. tak perasan abang aku pijak tnaah tu. lepas tu dah habis game baru abang aku gtau, "eh aku banyak kali pijak tanah kau tapi kau tak mintak duit. hha padan muka." siot kau. nasib baik aku tipu ko jugak tadi. haha


wahh. dua dua main tipu camne ni? tapi tu la yang bestnya. kitorang bukan je seronok main permainan tu tapi hubungan adik beradik jadi lagi erat. bila kantoi kena tipu, dua dua gelak tak ingat. aku lak jenis ketawa kuat. memang mak marah ar.. hehe.


lepas tu sekarang kitorang sebelum main, kitorang spotcheck diri masing masing. seluk semua poket yang ada kot kot ada duit saidina ke kan..haha. geramm gilaa


Previous
Next Post »

37 komen

Write komen
fazhana
AUTHOR
May 3, 2011 at 5:51 PM delete

hehe..mmg bestla benda ni! faz plak slalu curi rumah kepunyaan adk faz! tapi slalunye dye ingat rumah dye ade brpe! da kantoi kat situ! haha! Tpi faz slalu muflis je maen menda ni! :D

Reply
avatar
MONAT © 2011
AUTHOR
May 3, 2011 at 5:54 PM delete

Hahah! best entry ni! Monat suka sangat! ingat kenangan silam takda~ haha~ betul la yang bab2 not RM5000!!! Monat pun buat macam tu jugak! :) hahahaha~

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
May 3, 2011 at 5:59 PM delete

hahakk..
best woo maen saidina..
mase kecik smpai ke besar..
mmg best!
mase maen tu mmg meriah la..
msti ade yg jge duit bank..
ssh la nk maen tipu..
hak3

Reply
avatar
Arif Azmi
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:00 PM delete

HAHA.. main tipu.. XD.. mmg handal la boleh tipu smpai tahap tu!

Newest entry, do drop by. ;) Duit rakyat kemana?

Reply
avatar
May 3, 2011 at 6:09 PM delete

HAHAHA. rindu lah nak main saidina! waaaa!

Reply
avatar
May 3, 2011 at 6:09 PM delete

best sgt..idea tu..like this post..

Reply
avatar
saie PUYIE
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:24 PM delete

hehehe.. same r, lame xmen saidina.. dlu time kcik2 slalu muflis, kdang2 boleh nangis sbb klah. :P:P bila dah besar ckit, pndai men tipu jew.. hikhik. kdang2 pkat dgan kwan yg jge duit, dpt duit RM 5000 lbeh ckit.. hehehe

Reply
avatar
Chegu Zubir
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:52 PM delete

suka jugak..men dgn sis....sepupu2...memang best.sape lembap..kita tibai duit die

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:56 PM delete

@fazhanahaha yeke?hows sweet!!!aah aish pun kdg2 muflis.geram je..tu la nipu lagi.haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:57 PM delete

@MONAT © 2011haha 5000 tuuu...penyamun handal tul

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:57 PM delete

@Cik Ezytu la..kitorang takde siapa2 nk jaga bank..kitorang layan diri je ngn bank tu..hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:58 PM delete

@Ainnur Afiffah :)apa lagi...ajak la siapa2 main! bestt

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:59 PM delete

@saie PUYIEya allah..nangis sbb kalah? hahahaha..alololo sweetnya

Reply
avatar
Aimie Lieyana
AUTHOR
May 3, 2011 at 7:29 PM delete

syiokk woo main benda alah ni hehe..da lama sgt tak main..ada jual lagi tak ek saidina ni..

Reply
avatar
May 3, 2011 at 7:41 PM delete

hak3. tahu takpe. mmg nie sifat keji bile main bende alah cmni ;D

Reply
avatar
nysa
AUTHOR
May 3, 2011 at 7:49 PM delete

lepas bace n3 ni rase rindu pulak nk main jutaria..perghh syok ouh kalau orang kene bayar kat kite sebab masuk tanah kite..dapat dapat kat tanah tu ade hotel kan?kan?hehe

Reply
avatar
Amira Chan
AUTHOR
May 3, 2011 at 8:11 PM delete

nice blog. :D
dah follow,
hit me back kayh. ;)

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
May 3, 2011 at 8:24 PM delete

hahahahh nakal gila!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 8:47 PM delete

@nysatime org pijak tnaah kt tu rasa mcm pergh mcm betul2 je dpt duit

Reply
avatar
Farah
AUTHOR
May 3, 2011 at 11:21 PM delete

hahaha..dulu kalau main saidina ni mesti bising giler..tak kire lah main dengan kawan atau adik beradik..tapi selalu farah main dengan kawan atau adik jer sebab kakak abang xde kat rumah..tapi memang setiap kali pun ada je yang xpuas hati..haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 3, 2011 at 11:39 PM delete

@Farahtu la kan..mesti bising..silap2 boleh gaduh.hahahahah

Reply
avatar
saie PUYIE
AUTHOR
May 4, 2011 at 12:05 AM delete

@Cik Aish haha.. mybe sbb malu kot, sbb kne gelak dgan org len ble klah.. sbb tu nangis :'( hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 12:07 AM delete

@saie PUYIEhaha alololo...tu la..pasni main la keji keji sikit..br leh menang..wahahaha

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
May 4, 2011 at 11:36 AM delete

lame dah x main bnde2 ni.. dulu selalu main dgn abg sepupu.. patut la die slalu menang..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 5:09 PM delete

@aisyaha dia main tipu kot. ahahaha

Reply
avatar
Arol Mubin
AUTHOR
May 5, 2011 at 6:11 PM delete

Arol main Jutaria, murah sikit daripada Saidina. Selalu main dengan kakak, dan Arol selalu kalah. Bila main banyak round asyik kalah jek, meroyan lah 1 rumah. ;D

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 5, 2011 at 8:42 PM delete

@Arol Mubinoo yeke..aish ta nah try main jutaria..sama ea cara dia? hehe arol kalah? takpe.tu maknanya arol main dgn jujur..hihi

Reply
avatar
Nafisa81
AUTHOR
April 6, 2012 at 5:41 PM delete

MANA LAGI NAK CARI YER...

Reply
avatar
Khalilah
AUTHOR
December 23, 2012 at 8:24 PM delete

Salam , saya dah lama tak main ;) tiba-2 rasa ada mood nak main , bukak je hilang rules main game ni. sedih. dahlah mmg lupa. google dlm internet. tak jumpa pun ;( ni nak minta tolong. beritahu berapa agihan duit, dgn gaji yg kena bagi :D dan kalau masuk penjara berapa kena bayar. kalo rajin nk bagithu yg lain pun bole lah ye. Thanks. Harap reply my comment ^-^

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
December 23, 2012 at 8:53 PM delete

@Khalilah agihan duit... 3 keping duit seratus, 3 keping duit seribu, 3 keping duit 500, 10 keping duit 10, 3 1 keping duit 5 ribu..

klu masuk penjara, kene byr 500..tp kalau tknk masuk penjara, kena baling dadu sampai sama dua dua biji..percubaan 3 kali je..

gaji 1400 :)

hehe hope membantu..

Reply
avatar
azira azar
AUTHOR
November 22, 2014 at 11:46 PM delete

baru beli saidina...main ngan anak umur 7 tahun...tp tak faham..mcm mana ek..klu beli tanah tu kene beli sekali 3 ke sebidang tu...rumah pulak..kenapa beli murah tp...sewa mahal...blh explain..tq

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...