UNTUK NEW BLOGGER : korang tahu apa itu buffered earning NUFFNANG?

Masa aku buat segmen blog review dulu, aku perasan ramai blogger baru yang belum daftar dengan Nuffnang. So dalam blogging ni, selain keje kta buat entry, apa salahnya menyelam minum air. Boleh jugak guna duit hasil income NUFFNANG tu untuk bayar bil Streamix. ops. hehe.

So nak terangkan kat sini apa beza antara buffered earning dengan metered earning?




Buffered earning 
Impression yang dibeli oleh advertiser pada sesebuah blog itu bergantung pada traffik blog tersebut.Lagi tinggi traffik blog tersebut mungkin akan menarik advertiser untuk letak bil iklan (impression). So sebab tu kita dengar kes kes blogger buat macam macam untuk naikkan trafic sebab bila traffic blog kencang, ramai advertiser akan letak iklan dalam blog kita. Lagi tinggi traffic, lagi tinggi buffered earning.

Metered earning 
Himpunan ataupun jumlah nilai kempen buffered yang telah tamat tarikhnya. Jadi bila buffered ni dah habis dan tamat impression nilai buffered earning akan dicampurkan dengan nilai CTR so bertukar menjadi metered. 


Faham?


So maknanya kalau current earning kita tak berganjak ganjak, means that, kita perlukan traffic untuk mengumpul buffered earning dan lepas tu sila lah bersabar sebab selagi kempen tu belum habis, advertiser takkan masukkan collection dalam current earning. tu la sebab current earning kita lambat berganjak. tunggu kempen selesai dulu ye. 

tapi satu je nak nasihat, jangan ah nak mengejar trafic, sampai sanggup letak entry entry kurang enak,  macam nak cari publisiti murahan bagai! tu takyah ok. tak suci niat tu. ok itu ikut pemahaman aku lah. so untuk blogger yang dah lama, dorang lagi pakar dan faham selok belok nuffnang ni. aku sekadar di pinggiran je lah kan. hehe. ok. bai!

Previous
Next Post »

31 komen

Write komen
Khairil
AUTHOR
May 14, 2011 at 4:22 PM delete

baru faham pasai BE nuff ni...terima kasih sekali lagi..

Reply
avatar
syud
AUTHOR
May 14, 2011 at 4:23 PM delete

serius xpahamm... ahhahaha..
btw.. tq cik aish..
4 da info..
hihihi

Reply
avatar
budak kampung
AUTHOR
May 14, 2011 at 4:32 PM delete

perghhhh masyukkk la income kamu hehehe

Reply
avatar
May 14, 2011 at 4:47 PM delete

cewwah..aish ni sekadar di pinggiran. tapi entry meletup. wow!

Reply
avatar
sherah
AUTHOR
May 14, 2011 at 4:49 PM delete

cmner eh nak buat iklan nufnang nie n dptkan duit tu?..dah lma nak buat..tpi..kesibukan...tlong ajar buleh?hehe :)

Reply
avatar
May 14, 2011 at 5:12 PM delete

Thanks for sharing.. :)

Reply
avatar
ejulz
AUTHOR
May 14, 2011 at 5:14 PM delete

owh.. ye ke? x penah g dpt BE.. heHe

Jangan lupa terjah n komen k.. :) "Jalan2 di Melaka "

Reply
avatar
COTTON LADY
AUTHOR
May 14, 2011 at 5:41 PM delete

owh phm2.thx 4 d info~

Reply
avatar
May 14, 2011 at 6:57 PM delete

cik aish:

boleh ke bila ada iklan nuffnang dan iklan adverlet di dalam blog , maksudnya 2 iklan dalam satu blog?

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:09 PM delete

bile la nk dpt BE ni..
krng2 leh gak wat sopink shawl..
ekeke

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:47 PM delete

@syudhaha aish dulu pun tk fhm gak..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:48 PM delete

@budak kampungjgn la perli.haha..mlas nak sensored..buatpe nak malu ngn income secoet dan seciput tu. haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:48 PM delete

@najihah sahamiecehh dia pun meletup gak apaa...hehe da la blog lawa! jeles mak

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:49 PM delete

@sherahpergi kat link nuffnang tu, daftar k.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:51 PM delete

@ejulztakpe..lama2 trafic ok sikit, dpt a tu BE. kene saabar.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:51 PM delete

@Atiqah Sa'ahirytu aish tk sure..tp ada blogger kata, adverlet boleh letak ngn nuff.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 14, 2011 at 7:52 PM delete

@Cik Ezywah gile shawl ye..hehe..tkpe..sabar k..nnt dpt la tu.

Reply
avatar
^^eKaTiKaH^^
AUTHOR
May 14, 2011 at 10:21 PM delete

hehe..xbapew tau sngt pasal nuffnang nie..bdw, thanks yew kak aish 4 the tips..^^

Reply
avatar
ain dzaya
AUTHOR
May 14, 2011 at 10:23 PM delete

ok da paham skg!
thank 4 the info!

Reply
avatar
May 14, 2011 at 11:08 PM delete

@Cik Aish

ooo begitu..thanks again..huhu..good information..yahh

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
May 15, 2011 at 1:31 AM delete

ziema penah tanya soalan pasal BE ni dekat sorang blogger tapi tak dapat jwapan. sobsobbs. thank you sis sbb bg info! :D lagi satu ziema tak tau apa tu UV?

Reply
avatar
uLan
AUTHOR
May 15, 2011 at 4:31 AM delete

nak dapat BE jugak!!! heeee

Reply
avatar
June 5, 2011 at 7:01 AM delete

baru KA tau, tapi dah jarang KA dapat BE ni.... trima kasih ye Cik Aish sebab bagi info

Reply
avatar
August 30, 2011 at 5:37 PM delete

first tyme dapt BE nie...tapi xtaw ape dy n fungsi dy..jd jemput2 lah meriahkan blog sye yer..tq for da information... =p

Reply
avatar
chee
AUTHOR
October 23, 2011 at 7:32 PM delete

interesting....saya ikut nuffnang juga....tp baru ....so...boleh intai blog saya juga...thanks

Reply
avatar
chee
AUTHOR
October 23, 2011 at 7:33 PM delete

menarik....saya juga baru ikut nuffnang...so boleh dong intai blog saya...thanks

Reply
avatar
SUARARASAHATI
AUTHOR
March 14, 2013 at 4:13 PM delete

masih belajar ni ttg nuffnang...bagus entry ni. membantu tambah ilmu.thanks...datang blog saya jom... :-)

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...