Yea blog dah ringan sikit. sikit jelah..!

Penat weh nak dietkan blog aku ni. Sebab sebelum ni aku tak nafikan blog ni memang agak berat. Sebab aku pakai template designer. Lepas tu aku pun belajar macam macam dari blogger blogger lain untuk ringankan blog aku ni. walaupun tak banyak, tapi ada gak la perbezaan selepas timbang nih..



see? kurus kan? hehe. sebelum ni saiz blog aku 220 KB lepas tu loading time 1.89 second. so aku rasa kesian pulak kat korang yang sangkut sangkut masuk blog aku ni. jadi aku pun cuba la kuruskan sikit blog ni. apa yang aku buat adalah :


1. compress SEMUA image yang ada dalam blog ni kepada jpg file
2. banyakkan function scroll box. bahagian komen pun aku buat scroll jugak
3. limitkan bloglist kepada 5 blog sahaja
4. sumbat banner korang yang bling2 tu dalam 1 page khas dekat tab menu
5. limitkan gambar gambar personal yang aku tepek dekat sidebar.
6. image untuk sidebar title pun aku compress dulu kepada jpg file.


moralnya adalah.. compress image korang sebelum letak dalam entry atau blog kepada jpg file sebab ia banyakkk membantu korang untuk ringankan blog. compress kat mana? 
  

Advanced Jpeg Compressor. download kat SINI

tapi kalau korang masuk still lambat jugak loading, gtau tau, aku tutup je blog ni. hahahahahaha. eh jap. korang taknak duit ke? kalau nak, join contest ni copek ha. kang den tutup jangan monyosal!tak do guno eh lagi! haha Contest Blog Saya Biasa Biasa Je Tapi Cool!

Previous
Next Post »

21 komen

Write komen
May 4, 2011 at 2:48 PM delete

aish masuk blog rara berat x?belog aish ok je.tak berat pon

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 2:52 PM delete

@rara pinkmafia
aaa blog rara ok gak! cepat je load!

Reply
avatar
Dea
AUTHOR
May 4, 2011 at 3:04 PM delete

dea pon, kalu cek berat blog, memang berat..xdela crowded sgt kn kn kn... hehe.. ke sebab bnyk gmbar besar2.. hehe

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
May 4, 2011 at 4:14 PM delete

bila dah compress nanti gambar jd kecik ke sis??

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 4:20 PM delete

@Dea
yup tk crowded tp gambar tu saiz besar..huhu

Reply
avatar
aNiss :):)
AUTHOR
May 4, 2011 at 4:20 PM delete

RINGAN JE LOADING PAGE CIK AISH.... hehehe =)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 4:21 PM delete

@.m y z.gambar tak jadi kecik dear..cuma resolution gamba tu je kecik..tp tk effect sgt pun..still cantik je gamba tu. tgk gamba2 kat sidebar aish..suma aish da compress..tp takde beza ngn yg asal pun kan? hehe try la dear tp klu da ringan blog mieza, ok la..blog aish ni berat sikit sbb template

Reply
avatar
May 4, 2011 at 4:31 PM delete

eh.. bru tahu la kalo tukar ke jpg lebih ringan...thanx 4 dats tips.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 4:42 PM delete

@aNiss :):)haha penat nak ringankan

Reply
avatar
rexannabel
AUTHOR
May 4, 2011 at 6:14 PM delete

nice info sis. blog sy pun brat gak. nak try la tips yg sis bg tu.. hehe..
Blog 4 Dead

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
May 4, 2011 at 6:33 PM delete

blog cik ezy dulu dlu gemok jgk..
huhu..
skrg ni dh buang sume yg xpnting,.
ikot nasihat blogger laen.. ikot nasihat cik aish jgk..
hee

Reply
avatar
May 4, 2011 at 6:56 PM delete

wahh..memang dh kurus beno la blog aish eh..:)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 9:45 PM delete

@Cik Ezyhaha aish pun ikut nasihat blogger lain gak..kui2

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
May 4, 2011 at 9:45 PM delete

@najihah sahamitu la..tn blog je gmuk sikit. haha

Reply
avatar
Ini Kisah Tia
AUTHOR
May 8, 2011 at 1:51 AM delete

hehe ! suka blog yang ringan2 . tak payah tunggu lama nak habis loading ..

Reply
avatar
Hanie_Dew
AUTHOR
August 4, 2011 at 9:02 AM delete

amazing. blog cik aish tak berat langsung. ok saye donlod sekarang. thanks for sharing

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...