CARA UNTUK ELAK AKAUN FB KITA DARI DIHACK!

 avoid hackers!

zaman sekarang macam macam boleh jadi. bagi aku, facebook security die terletak kat email. kalau orang taktau email facebook kita, sampai bila bila pun dia takkan boleh hack. boleh juga diorang nak dapatkan password kita dengan gunakan email kita yang lain, tapi mungkin susah sikit.

kalau dapat email, macam macam boleh buat, nak buat phishing, nak hantar trojan etc.

Ramai orang aku perasan, letak email yang digunakan untuk login facebook di bahagian info di fb. Camne aku tau? Aku copy email tu, paste kat bahagian search, keluar lah profile orang tu. Senang kan? Tapi nak hack bukan senang. Nak login facebook cuma kena ada dua benda, email dan password. So sekarang, email dah ada. Tinggal password. Try lah buat social engineering, kemungkinan nak dapat password tu memang ada.






tapi tak ramai yang amik serius tentang hal ni. bagi dorang, biar la kena hack. bukan kena bayar pun nak buat akaun lagi satu. helo wake up! nanti ada orang akan menyamar sebagai kau. guna id kau, bukak group yang bukan-bukan ke, kutuk menteri, kutuk cikgu sekolah ke, kau lak yang ditahan. tak pasal pasal kau plak kena sumbat dalam ISA.

dasyat lah…serius bahaya ni. 

dan korang hati hati lah dengan orang indonesia. dorang ramai hackers. aku rasa dorg lebih maju daripada kita. hehe aku dah banyak kot jumpa pakar pakar dari indonesia dalam internet ni. kalau tidak, masakan bahasa indonesia ada dalam adsense. cari malay memang tak jumpalah.

so moralnya, dalam facebook, kalau boleh letak 24 angka untuk password. gabungkan huruf besar, huruf kecil, nombor dan simbol. kasi strength sikit. dan yang paling penting, hide email korang ok. 

walaupun zaman sekarang mungkin banyak lagi cara hackers nak godam akaun kita, tapi apa salahnya kalau kita amik langkah awal kan? take serius ok. aku saja nak kongsi pasal ni sebab risau ramai sangat hackers zaman sekarang. sedangkan website kerajaan pun dorang boleh hack ni kan pulak fb kita. hati hati ok.
Previous
Next Post »

27 komen

Write komen
.m y z.
AUTHOR
June 15, 2011 at 3:08 PM delete

waaaa~ terus hide emel. yang dorang duk main hack2 ni dah takde keje ke? hampeh betul lah.

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
June 15, 2011 at 3:08 PM delete

mcm cerite hantu kak limah...tak ingat skrip die mcm mane..tp org indonesia mmg hebat...pakar macam2..pakar pecah rumah pon diorg..pakar pukau memukau pon diorg...ops...kalau ade org indonesia yg bace minta maaf ye...tak semue pakar utk keburukan..ade gak pakar dlm kebaikan..ape aku merepek ni...hehehe...

Reply
avatar
@remar
AUTHOR
June 15, 2011 at 3:18 PM delete

hahahaha...aku sokong ko fadzil...
mmg cm 2 lah gaye nye..
pape pon tq atas entry nie..
bes2...

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 3:21 PM delete

@.m y z. kdg2 yg hack ni bukan budak2 takde keje. tp dorang nak akaun kt tu utk tujuan tak baik..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 3:22 PM delete

@Fazil Hamid yup..tau tkpe..dorang mmg handal bab2 ni..klu kt cari tutorial wordpress atau blogspot, kadang2 indon lg ramai yg terer dr kt..so no wonder hackers indon pun ramai

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 3:29 PM delete

@@remar haha tp mmg btul pun...dorang pandai bab it..lg maju dr kt..

Reply
avatar
jia
AUTHOR
June 15, 2011 at 4:49 PM delete

waaaaaaa...
thx yo!

=')

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
June 15, 2011 at 6:29 PM delete

ayarkk..
kene sorok email la camni..
bhye2..

Reply
avatar
June 15, 2011 at 8:06 PM delete

aish..kalau xnk bg block kena hack lak cane?

Reply
avatar
June 15, 2011 at 8:56 PM delete

betolllllllllllllll!!!!! saya lah mangsa hack dah banyak kali lebih dpd 3 kali..sebabnya saya tak privatekan email add. so the hacker hampeh tu akan tukar password melalui email..like,requesting for a new password... huishh... mmg bahaya!!!

Reply
avatar
Cik Mira
AUTHOR
June 15, 2011 at 9:04 PM delete

aku tak paham la ape motif dorang nak hack2 ni kan. tah pape je. suke beno nak wat keje tak berpaedah.

tp indon mmg ramai hackers beb. siap nak buat perang hckers lgi. aiyo~

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 9:06 PM delete

@Cik Ezy yup..ramai yg tatau pasal benda ni...sume amik ringan je..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 9:06 PM delete

@najihah sahami ha? aish tak faham soalan..hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 9:06 PM delete

@najihah sahami ha? aish tak faham soalan..hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 9:06 PM delete

@najihah sahami ha? aish tak faham soalan..hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 9:07 PM delete

@Syakira Haji Abdul Khair huhu tu la...tp ramai yg tatau pasal benda ni..so gtau la kawan2 ye

Reply
avatar
d_LA
AUTHOR
June 15, 2011 at 10:33 PM delete

yerrr..td baru baca entry cik aish..x sangka baru je bukak, FB, BLOG sume ken hack..FB dh boleh bukak tp blog je xleh bukak..dh email bagai dh mintak htr balik..tgh tgu respon..bkn nk kecoh kan tp buatnya tiba2 dia menyamar jd kita camne..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 15, 2011 at 10:51 PM delete

@d_LA uish yeke? isau nya bila dgr..hmm hope everthing going fine ok dear

Reply
avatar
nuriz
AUTHOR
June 16, 2011 at 12:06 PM delete

penggodam memang cekpa le, kalau web besar cam cia pun diorang leh buat, alahai fesbuk lagi le

Reply
avatar
nuriz
AUTHOR
June 16, 2011 at 12:07 PM delete

cekap* silap taip hehe

Reply
avatar
Mohd Zakwan
AUTHOR
June 16, 2011 at 4:01 PM delete

Email Zakwan dah kena hack -.-''
Kurang ajar betul la.. mmm,,

Jom singgah Blog Zakwan !

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
July 31, 2011 at 11:25 PM delete

thanks 4 d info aish. aku siap srh anak jantan aku delete emel dlm fesbuk dia. juz 4 caution. hehehe...

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...