KAMERA DSLR : BELI KERANA BAKAT ATAU TREND?


dulu aku tak pernah tengok orang usung DSLR merata rata. tapi sekarang, aku tengok makin lama makin ramai yang pakai DSLR. sana sini orang usung DSLR. tak kisah la sakit tengkuk ke apa ke, asalkan boleh sangkut kat leher. 

ada segelintir dari mereka hanya untuk dapatkan nama "AKULAH KAKIPHOTO". tapi mereka ini lebih kepada editing photoshop/after effect. kalau tengok gambar raw, memang hampeh, composition lari, warna lari, setting teruk. sampai ada yang edit blur(motion/lens) dalam komputer, bukan main dengan fungsi shutter/aperture!

bagi aku, sekarang ni lebih kepada trend, aku ada kamera, jadi kau pun perlu ada. aku gantung kamera kat leher, kau gantung dengan tripod2 sekali. ingat tak zaman pro-yo, tamiya, digimon dulu2? macam tu la dia. kalau seorang ada, mesti ramai2 perlu ada, padahal dah memadai untuk ada PNS je dari DSLR.

PNS- point and shoot
DSLR- digital single reflect lens 

1 benda yang aku tak faham, kenape orang orang yang ade DSLR ni menggelarkn diri dorang photographer?? Baru jek beli, trus dpt gelaran... abeh, org yg beli cam digital tu bukan? kamera jugak, amik gmbar jugak.  kalau aku beli bola sepak, aku patut dapat gelaran pemain bola ke? (aku tak pandai main bola sepak pun)

DSLR bukan lah seutas rantai berbuah kan kamera. 
Previous
Next Post »

76 komen

Write komen
Cik Mira
AUTHOR
June 2, 2011 at 10:21 PM delete

hahahhaha aku bukan nk ckp ape ah kan. skang ni dslr trend je woi. skang kalo pakai camera compact kecik kecik tu org pandang sebelah mata jek. cer ko pakai slr gantung kat leher pegi memane sure org pandang fuyoo budak ni ade slr dowhh. *padehal pinjam jek* kahkahkah. 1 lagi. pakai slr tp stakat gune mode auto baek tak payah. ~ serupa pakai camera dolu dolu cuci kat kedai kodak tuh hakhakhak

Reply
avatar
June 2, 2011 at 10:30 PM delete

bgus lgi pkai camera digital je sma juga dgn dslr, cam ttap cam. asal blh tngkap gmbar tue pun ckup dah.

Reply
avatar
Misz Ayu
AUTHOR
June 2, 2011 at 10:58 PM delete

skill n knowledge tu baru menunjukkan dorg sapa tu sebenarnya..skrg sesiapa pon bole ade DSLR..

Reply
avatar
Moronn
AUTHOR
June 2, 2011 at 11:10 PM delete

I bought DSLR because im so into it ! Hehe it's not because it was a trend . Seriously i hate people hanging their camera around . :)

Reply
avatar
aisya
AUTHOR
June 2, 2011 at 11:28 PM delete

nak ambik gambar yang cantik2, yang penting tu bakat.. dslr? tu bonus je.. even kamera phone je pun kalau orang tu mmg ade bakat ambik2 gmbr ni, ttap kite akan tgk cantik jugak.. =)

Reply
avatar
Edina Kasyah
AUTHOR
June 2, 2011 at 11:43 PM delete

trend lah rasanya. lebih kpd nk jd hebat juga.org pndg sket. xmungkinlah ramai sgt org berbakat ambik gmbr bagai.

Reply
avatar
☺MissNJZ☺
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:01 AM delete

DSLR = Dia Sangat Low RAW.

Erk. Hehe termerepek lak.
Dorang beli DSLR sbb nmpk smart kot gune. Tapi tak payah la nak show off sgt kan.
Ade bag tapi nk jugak tayang kt leher. Simpan dlm beg diam diam kan molek.

Haihh.. Mahunya kene ragut kang :D

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
June 3, 2011 at 7:12 AM delete

semua ni trend semata2. bangga kot kalau ada DSLR. kadang2 tgok pun, wahh pakai DSLR. kadang2 cara pegang DSLR pun nampak sgt tak reti ambik gambar. haha.

Reply
avatar
amna
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:21 PM delete

salamualaik..

kalau berdasarkan pemerhatian saya, mmg untuk trend & OWN photo-editing.

tapi minat pd phtgrphy tu bleh di pupuk. so, agak2 kalau dh ada cam tu, apa kata join kursus asas. mana tau leh asah bakat terpendam then buat partime kan ^^

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:50 PM delete

@Cik Mira YUP..aku pun rasa macam tu..tp ectely mmg lawa pun pakai dslr..tak salah sebenarnya..cuma segelintir yg suka menunjuk ni yg bt ak tk berkenan tu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:51 PM delete

@EYFAalias yup..maybe la..segelintir yg hanya ikut trend

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:52 PM delete

@Syasya Acing Mitchy hehe..pakai dslr lg cantik sebenarnya..bgs utk photographer atau yg amik jurusan tu..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:52 PM delete

@Misz Ayu yup.. klu just pakai utk mode auto je, rasanya pakai je la digital biasa. haks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:53 PM delete

@Moronn yup..i pun tk suka tgk yg suka hang that camera g sana sini

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:53 PM delete

@HAMIZAH ASMADI trend pakai dslr takpe lg..trend menunjuk dslr tu yg tak tahan

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:54 PM delete

@aisya yup..klu ada bakat, pakai kamera apa pun cantik..tp stil tkleh lawan dslr la.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:54 PM delete

@Edina Kasyah kdg2 pakcik pakcik pun sangkut dslr. hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:55 PM delete

@☺MissNJZ☺ haa tau tkpe...kalau kene ragut, nyesal pun tk guna..ngn leher2 sekali kne ragut

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:55 PM delete

@.m y z. ha ah..aritu tgk student ni ramai2 gelak2..pastu masing2 duk sangkut dslr kat leher..adoi..masuk beg sudah

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 3, 2011 at 12:56 PM delete

@amna yup..its gud for them..tp yg tk gud nya..menunjuk lak

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 3, 2011 at 11:10 PM delete

@Moronn
Yerp2. i'm Also hate them.
Ruin The Image Of Real Photographer Like Me & U. :).

Reply
avatar
Adrina Razali
AUTHOR
June 7, 2011 at 10:10 AM delete

haha kadang2 terketawa gak tengok dorg usung dslr ke sana ke mari , kte yg stkt camera digital pown agk malas nk bwk cmera g jln2 . salu gne camera hp je . kiranya org yg pkai dslr nie 'rajin' laa hihi

Reply
avatar
fadzlyismail
AUTHOR
June 18, 2011 at 7:16 PM delete

tu la pasal..aku pun teringin nak ade kamera..hahaha tapi aku bkn nak dslr..juz nak cam digital yg bese2 je...hehehe...klu mereka yg ada dslr tapi x gne cam digital bek jual je an...btw u have a good idea n info for ur followers...
lets join me!

http://mzulfadzly.blogspot.com/

Reply
avatar
Cik TeN10
AUTHOR
June 21, 2011 at 11:30 PM delete

ahaa betul2.. aku pn ske gak amik gmbr tp xpkai pn DSLR tu.. ade angan2 nk beli tp pk2 balik malas nk usung pulak.. besar gedabak.. kamera yg ada pn xlarat nk mik gmbr dh.. ^^

Reply
avatar
June 22, 2011 at 2:26 PM delete

dorg gantung sbb senang nk snap pic candid.kalau masuk dalam bag susah la plak kan. lgpun kamera ni kan dia punya zoom baik punya..

hihi..mish pun teringin nak ada kamera ni. sebab boleh buat blur vision sendiri. xyah nak edit2. leh guna amek gmbar time konvo. hahaha.

kalau yg saje nk show off tu xtau la. niat hati org kita xtau kan..:)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 22, 2011 at 2:32 PM delete

@Adrina Razali hehe maybe dorang takut terlepas historical moment..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 22, 2011 at 2:32 PM delete

@fadzlyismail ha ah...aku dulu wishlist nk beli digtal camera..so alhamdulillah dah tercapai..tu pun da ckup da..hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 22, 2011 at 2:33 PM delete

@Cik TeN10 hehe sbb kt takde feel mcm dorang

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
June 25, 2011 at 2:25 PM delete

tak ada beli pun...guna kamera hp je ni..hp 33sekupang..kih kih kih

Reply
avatar
Miss A
AUTHOR
June 25, 2011 at 5:36 PM delete

hanya org yg berbakat je boleh amek and reti pkai dslr dgn baik.tp kalau pasal trend tu,hurmm,ade sikit kot.Anyway,ikut niat masing2

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 25, 2011 at 8:18 PM delete

@ArulchelseA ceh yeye je pakai 33 sekupag...hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 25, 2011 at 8:19 PM delete

@Miss A yup..ikut niat sebenarnya..tp kan td aish nampak sorang budak sekolah tgh tunggu bas kat bustop, smbil gantung dslr..alamak...hehe

Reply
avatar
khadijah
AUTHOR
June 28, 2011 at 10:39 AM delete

setuju dengan cik aish.. rsenye sekrg org pakai DSLR lebih pade trend, sebab ni pngalamn kwn saye sndiri brtunang, then ade sorg kwn dia ni offer nak amikkan gmbr, pdhal mmg tak pnah amk gmbr b4 this, just brlagak ade dslr, then ade pulak nak charge kt kwn tu bkn men mahal lg tau dh la xde pnglmn, stlh drundng dia turunkn harge, pastu sy tgk la gmbr yg dia amk, walaupn sy ni x brape reti amk gmbr kt leh beza cntk atau pn tdak kan, dia amk gmbr mmg totally out la.. amk gmbr dh hampas mngedit gmbr pn xreti.. ni la trend org ade dslr nak jugakkan.. sori membebel pnjg, just nak share pngalaman..hehe

Reply
avatar
slumberdek
AUTHOR
June 28, 2011 at 11:57 AM delete

teringin juga nak beli... tapi duit yg ado. basic dslr ada la ckit.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 28, 2011 at 12:35 PM delete

@khadijah ha yeke? la teruk la macam tu..kt yg mmg takde bakat amik gamba ni pun tau nak bezakan gamb tu cantik ke tak..so klu kt yg tatau pape pasal gamb ni pun leh kata tak cantik, mmg btul2 out la..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 28, 2011 at 12:36 PM delete

@slumberdek semua org teringin nak ada dslr..sbb cantik gamba2 dia IF tau pakai..klu aish, mmg out la..hehe

Reply
avatar
Syazwan
AUTHOR
June 29, 2011 at 1:25 AM delete

sy ingat..org yang sangkut DSLR kat leher tu phographer..
upe-upeynya tidak semestinya potograper..btw, teringin jgak nak ada DSLR..sebab gambarnya menarik!.tapi..
yeke ?

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
June 30, 2011 at 10:36 AM delete

betul2 ... saya pakai kamera digital je skrang ni..

n bapak pon beli dslr suh kongsi adik beradik .. dulu beriya nak dslr, tp bila ada depan mata, cam malas plak nak belajar .. nasib baik ta gelarkan diri sebagai photographer ..

tp suka tgk gambar cantik .. jeles kat org len tangkap gambar cantik ..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 30, 2011 at 7:07 PM delete

@Syazwan heheh no la..photographer ni bg aish dia ada bakat..tp kt tgk skng, budak skola pun ada dslr..tp dorang lum ada skil lg..so takleh la nak panggil dorang photographer..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 30, 2011 at 7:08 PM delete

@iPai emm aish pun jeles ngn gamba2 yg cantik tu..tp takpela..byk masa kene amik utk belajar teknik2 tu..so bg aish sdiri better la aish pakai kamera digital biasa je..nikon pun ok..sharp gamba dia..

Reply
avatar
syashafie
AUTHOR
July 3, 2011 at 9:51 PM delete

dslr. trend kot.huhu :)

Reply
avatar
senyumSOYA
AUTHOR
July 3, 2011 at 10:15 PM delete

gaya mutu keunggulan..heheheh

Reply
avatar
KeTaM_BaTu
AUTHOR
July 4, 2011 at 5:47 PM delete

trend DSLR bermula sejak drama adamaya.. dorang semua nak kool mcm hero dlm drama tuh.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 4, 2011 at 5:55 PM delete

@KeTaM_BaTu oo yeke? baru tau..hehe..

Reply
avatar
syrupmasin
AUTHOR
July 6, 2011 at 11:33 PM delete

suke ayat nih "DSLR bukan lah seutas rantai berbuah kan kamera" haha..trend sekarang nih :)

Reply
avatar
July 7, 2011 at 5:26 AM delete

betul,betul.. kalau kwn2 sekolah ada dslr tuhh.. sah-sah nak bawak sana sini.. nak tunjuk2,, huhu.. tgk gambo hampeh (: kekadang yg guna digital lagi lawa sisi gambo tuh.'

hehe peace ^^'

Reply
avatar
HAJAR hasan
AUTHOR
July 9, 2011 at 3:31 PM delete

err.. rsenye, major beli dslr sbb tend. dkt my college, ramai je bdk lelaki ade dslr. tp x reti gne pun. kelakar je la depa ni. :)

Reply
avatar
Ct Aja
AUTHOR
July 10, 2011 at 12:42 PM delete

saye pon berkenan cuma tak kesampaian je lg,hi3

Reply
avatar
She's Gee
AUTHOR
July 11, 2011 at 5:39 PM delete

bhahaha.. best doh! gee punya kamera 400 hinggit ke bawah je. slalu amek gambar event tapi org tak paggil potograper pon. ye la, kamera tak canggih.. :p

Latest "Siap edit 2 blog, dah tak larat dah..."

Reply
avatar
July 14, 2011 at 7:45 PM delete

DSLR bersepah sekarang..:) padahal guna automatik ja un.:)

Reply
avatar
July 15, 2011 at 12:10 AM delete

klaw dah nunjuk2 mmg cm 2..kikiki..
aku dlu yg pkai dslr pon dah segan nak pakai..dah siap jual pon..
kdg2 skt ati jugak tgk bdk2 nie sebok dok gantong...kadang2 yg gantong dslr tu bukan dia punya..pinjam kawan punya..muke xnak poyo mcm die sorang ade dslr..hahah...nant ble nak ambik gambo jerk..baru sebok weyh amk gamba aku amk gambak aku..nak aku sepak jerk bdk2 skolah nie..hahah

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:42 PM delete

@syashafie ntah la..tepuk dada tanya selera :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:42 PM delete

@syrupmasin hehe..tp tak salah nak gantung kat leher klu tgh event kan..takkan nak kuar masuk bag pulak..cuma gantung kat leher time makan dkt kedai mkn tu mcm tk bape nak cara la. hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:43 PM delete

@ツCik Ch0kiEツ hehe maybe dia lum habis belajar lg teknik pakai dslr yg btul

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:43 PM delete

@HAJAR hasan yeke..huhu..tu ah kan..takpe..kasi masa dorang nak belaja

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:44 PM delete

@She's Gee haha cis btol..padahal kt amik gamba gak kan...cuma tak pakai dslr..yg pakai dslr trus dpt gelaran photgrafer.. keke

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:44 PM delete

@NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! haha btul2...taknak kalah la tu..adess..memalukan

Reply
avatar
iejaaziz
AUTHOR
July 15, 2011 at 11:04 PM delete

btul2 .. budak skolah pun dah gantung DSLR .. byk tul duit dorg .. tp tak la nampk dorg snap gambar sgt .. juz usung ke sana ke mari ..

Reply
avatar
July 20, 2011 at 11:39 PM delete

arisha pun teringin nak guna kamera DSLR tapi tak tercapai lagi. huhu.

Reply
avatar
cik bulan
AUTHOR
July 23, 2011 at 2:31 AM delete

aah..bukan nak kata tapi...xcantik pon shoot diowang tu..ngeh3x..kalo yg berbakat tu ok la..membazir jep..:D

Reply
avatar
July 24, 2011 at 10:55 PM delete

dslr tu trend jer sekarang ni...dulu org suka comel2 jer..sekarang semua nyer nak yang besar dan menunujuk..

Reply
avatar
July 27, 2011 at 12:03 PM delete

kalau ad hp yg ad kamera tue
kira photographer r jgk kn
hehe

Reply
avatar
Guru Besar
AUTHOR
July 27, 2011 at 9:06 PM delete

Beli kerana cuke :P. Suke editing, especially bila amik gambo..huhu:P

Reply
avatar
Unna
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:14 PM delete

cik aish buat GA hadiah dye DSLR. haaa unna orang first join ! hikhikhikhikhik

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:33 PM delete

@iejaaziz tu la dorang tak syg leher..hihih

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:35 PM delete

@Rtp Farra Arisha hehe sama la..lum tercapai lg...tkpela..kamera biasa pun ok :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:37 PM delete

@cik bulan hehe tu la..tkpela..kasi can dorang belajar dulu teknik2 tu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:37 PM delete

@WidadCutieyGirlZ StorY tu ah..tak pahamm...time makan pun nak sangkut gak..haish

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:38 PM delete

@Nyamuk Terbang haha aish pun photografer gak..sbb aish aada kamera enset. boley? haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 29, 2011 at 10:38 PM delete

@Unna adesssss...hahaha...tak de kudrat kot ke arah tu. haha

Reply
avatar
July 29, 2011 at 10:47 PM delete

aku stuju weh. memang camtu la. kebanyakan orang tak minat pun photo2 ni? tapi benda tu nampak macam trend. jadi benda yang perlu diikuti.

Reply
avatar
August 9, 2011 at 2:54 PM delete

teknologi akn sentiasa berubah ..nanti klua lbh canggih g:)


nice blog ...sy follow :)

slm knl

excellence!

Reply
avatar
arepchepha
AUTHOR
December 9, 2011 at 3:11 PM delete

lol,

betul2, tapi kalau dorang dah mampu nak beli, xkisah la pasal trend ke ape... Dan skill in using dslr, boleh dipupuk, not barely on talent...bukan macam drawing.

And memang one advantage of using dslr is pp, so why not use it... tangkap gambar besar2, crop je la... that is why it worth the price...

and if u r using dslr, xde maknenye satu shoot letak dalam bag, satu shoot letak dalm bag... memang tali dslr th gune untuk gantung kat leher pun...

Ape yg penting, gune je la ape yg korang ade sebaik-baiknya... it is not the camera, its person behind it..but better camera give better result in quality and options

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...