KENAPA ORANG SUKA LEPAK KEDAI MAMAK?

salam to all cute buddies!


meriah betul!

aku heran dengan fenomena kat negara kita sekarang. kalau ada kedai mamak, kat situ lah ramai orang. kadang kadang bukan nak makan sangat pun, cukup dengan secawan teh tarik, yang lelaki pulak cukup dengan rokok dan teh, lepas tu duduk berjam jam and their business are blooming.

dulu penyakit ni dikalangan lelaki je, tapi sekarang dah terlajak sampai ke kaum perempuan. malam minggu jangan cerita la. boleh jadi funfair kedai mamak ni. haish pelik sungguh. apa best sangat kedai mamak tu? ada shah rukh khan ke keja situ?

mamak pakai pelaris ka??????

kalau dikaji kaji, mamak nie bukak 24 jam. dan customer pun especially lelaki memang suka lepak kedai mamak sampai pukul 3-4 pagi. dapat lepak, isap rokok, order roti canai dengan teh tarik pun jadiklah. saja nak melepak. lagi pun kedai mamak ni, dorang tak pernah halau customer dorang. duduk la lama mana pun. 

tapi cuba kalau lepak kedai minum melayu, mau tak kena jeling dengan tokey dia? huhu. jelingannyer cam kita ni makan tak bayor jer.... walhal kedai dia kosong...part ni aku setuju sesangat la. 


 tengok bola kat kedai mamak adalah fenomena paling best sekali! 

so ada yang kata bila lepak kat kedai melayu, ada sesetengah tu, kena panggil baru nak ambik order. pelayannya sibuk tengok tv. Bukan nak kondem ah kan tapi suasana dan "cara" kedai mamak lebih sempoi dan menyenangkan berbanding kedai melayu....
 
so aku rasa yang menjadi tarikan kedai mamak ni ialah '24 jam'. aku penah kenal sorang ni, dia kata kalau seminggu dia tak pi lepak kedai mamak, sistem akal dia akan putus!!!
 
melampau betul. hakshaks. well tu la culture atau fenomena negara kita. masa aku pergi France aritu, mana nak dapat fenomena meriah macam ni. takde derr..pukul 8 malam, semua dah sunyi sepi. bosann bosan. 2minggu kat sana, terindu rindu aku funfair mamak kat negara kita ni.
Previous
Next Post »

30 komen

Write komen
June 17, 2011 at 2:39 PM delete

hehe mamak services are the best than malays ,bukan nak berat sebelah laa ..tp mmg tak dinafikan ,lepak mamak mmg da jadi budaya dlm our society ..tak kira laa tgk bola ke ,tgk wrestling ke ,nak lepak sesaja ke ,kat situ laa tmpat sumer member2 brkumpul semeja .. ^^v

Reply
avatar
June 17, 2011 at 2:43 PM delete

mamak ade shisha. haha
dan jugak ade banyak lipas, maybe lipas tu kot yg pakai pelaris ;DD

Reply
avatar
al_hakim
AUTHOR
June 17, 2011 at 2:48 PM delete

hurm..tak minat la.hehe

Reply
avatar
Khairil
AUTHOR
June 17, 2011 at 2:53 PM delete

tentang service mamak memang bagus...tapi kalau diperhatikan mamak ni ada ke'pengotor'annya juga....errkk..

Reply
avatar
June 17, 2011 at 3:00 PM delete

Kedai mamak die punye layanan 1st class..kalo pingan pecah still c0ol lgi..ayam tandori die pn sdap..haha..

Reply
avatar
Abang Stalker
AUTHOR
June 17, 2011 at 3:07 PM delete

pelayan diorg kn ramai bangla,bole demand mcm2.klu bole nk suruh dukung bwk p sink nk basuh tgn.hahaha..ngengada plk.lg 1,bkn 24jam je.kt BP kdi mamak 'Al-Azhar 25jam'.haha..maju kn?smpai terlebih jam.

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
June 17, 2011 at 3:13 PM delete

kdai mamak best!
haha..
musim bola meriah je

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
June 17, 2011 at 3:46 PM delete

sebenarnye...ramai yg terpakse...tak bnyk kedai melayu yg sediakn tempat yg luas..boleh lepak lame2 dgn kawan2 or keluarga...nak tak nak terpakse la..tp bab makan..mane ade makan sgt...

Reply
avatar
June 17, 2011 at 3:47 PM delete

hehehe sebab penjage kedai tu canttik macam makcik .. x kan la pembeli tak tepikat .. hahaha

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
June 17, 2011 at 4:41 PM delete

ziema takkan makan kedai mamak. ada pengalaman ngeri. tak mau tak mau. haha.

Reply
avatar
June 17, 2011 at 4:44 PM delete

layanan cepat kot :P pastu, murah hehe :)

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
June 17, 2011 at 4:59 PM delete

ziema takkan makan kedai mamak. ada pengalaman ngeri. tak mau tak mau. ahah T__T

Reply
avatar
syafiqakarim
AUTHOR
June 17, 2011 at 5:21 PM delete

haha kedai mamak la best.
harga murehhh.tempat pun cool.
act bkn makan sgt pongg.
tp lepak situ mcm ada 1 feel.
hahah.lg2 time tgk bole.sumpah
cool

Reply
avatar
isma
AUTHOR
June 17, 2011 at 5:44 PM delete

lepak kedai mamak lame2 mamak tak marah... klu kdai makam lain... kompom tuan kedai pndang semacam ja... hahahahah

Reply
avatar
June 17, 2011 at 8:52 PM delete

sbb ada roti canai n wifi.hehehe.rara kdg2 suke gak.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:40 PM delete

@Nazrey Dylandy haah meriah gila kalau time world cup kan

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:40 PM delete

@wan zuliyana [apel] hehe yup..eh jgn isap shisha! hehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:40 PM delete

@al_hakim hehe ni mesti minat lepak starbuck

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:41 PM delete

@Khairil tu tak dinafikan la..haks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:41 PM delete

@~SpEakEr Sek0LaH~ haa ah kadang2 suka ngusik mamak tu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:42 PM delete

@Abang Stalker uish sampai 25 jam ea? hahaha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:42 PM delete

@Cik Ezy tau tkpe...time world cup..hahaha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:42 PM delete

@Fazil Hamid aah kdg2 tk mkn sgt pun..hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:56 PM delete

@.m y z. haha yeke...adess tu perkara normal bila mkn kat mamak..hahaha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:57 PM delete

@miss khairun nazihah ha ah..murah dan cepat.. tp jgn dating kat ctu lak

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:57 PM delete

@syafiqakarim hehe..yup...tauu..penah dulu masa world cup mmg meriahhh

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 10:58 PM delete

@isma tu la bezanya kedai mamak ngn kedai melayu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 17, 2011 at 11:00 PM delete

@rara pinkmafia haha tu ah mamak dah maju ada wifi lg tuuuu

Reply
avatar
Miss Xyz =)
AUTHOR
June 18, 2011 at 6:48 AM delete

mungkin Shah Rukh Khan bekerja di sebalik tabir kot.. hahaha tp klu ada prlwnn bola sepak, kedai mamak mmg bising... ish3

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...