SEO : TIPS UNTUK MUDAHKAN PENCARIAN BLOG KITA

salam. hari ni aku nak share kan dengan korang yang masih tak tahu lagi apa itu SEO. ok. SEO adalah Search Engine Optimization. selalunya korang lupa nak buat ni. entry dah meletup dah. tajuk post pun dah panas. tapi kadang kadang traffic tak jugak naik. 

macam mana nak naik kalau blog kita tak mesra dengan carian?

SEO adalah something yang membuatkan blog kita jadi mesra kepada agen carian seterusnya mendapat trafic tinggi. tapi SEO ni taklah menjanjikan trafic ribu riban kat blog korang. apa pun, ni adalah salah satu penyumbang and boleh gak ah membantu korang. apa salahnya cuba kan? 



klik untuk tumbesaran yang sihat


 

mesra alam dengan google search kan? jangan mara. hehe.


so camne nak buat? aku share yang basic ok. BASIC! banyak lagi cara lain sebenarnya. hehe

1. macam biasa pergi dekat DASHBOARD - DESIGN - EDIT HTML - TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES dan tekan CTRL-F untuk cari kod ini 

<title><data:blog.title/></title>

2. delete kod tu dan gantikan dengan kod ini

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Abstract'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='Keywords'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Copyright'/>
<meta expr:content='data:blog.title' name='Author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='En' name='Language'/>
</b:if>
3. preview dulu baru save. selamat mencuba!


Previous
Next Post »

25 komen

Write komen
Niena Han!naH
AUTHOR
June 16, 2011 at 1:11 PM delete

x paham la macam mana nak msuk kan kod tu.. da cuba tp x dpt.. :(

Reply
avatar
Mrs. Farhan
AUTHOR
June 16, 2011 at 1:17 PM delete

Wahh, terbaek. Dah cuba dahh. =)

Reply
avatar
June 16, 2011 at 1:22 PM delete

Tumpang tanya. Tak yah nak tukar kat mana-mana ke code tu?

Apabila Kekasih Dicaras Kawan Baik Sendiri

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 16, 2011 at 1:23 PM delete

@Niena Han!naH cuma gantikan kod yg lama dgn kod yg pjg tu ok..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 16, 2011 at 1:23 PM delete

@Mrs. Farhan huhu kongsi yg basic je.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
June 16, 2011 at 1:24 PM delete

@Miss Y and Her World tak payah tukar apa2.. copy paste je ok

Reply
avatar
ejulz
AUTHOR
June 16, 2011 at 1:40 PM delete

gud info.. tq.. :)

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
June 16, 2011 at 2:14 PM delete

tq..dpt jugak cuba...

Reply
avatar
cik aisha
AUTHOR
June 16, 2011 at 2:33 PM delete

thanks share..boley try wat..:)

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
June 16, 2011 at 2:33 PM delete

wohhooo~ panjangnya code! hehe. ziema dah ganti dah code tu tapi ganti dgn code yang pendek je. jumpa kat blog budak nakal. boleh lah nak try yang ni pulak. wehee~

Reply
avatar
Aezudin
AUTHOR
June 16, 2011 at 9:13 PM delete

eh eh.apsal blog gua xde kod yg title tu?

Reply
avatar
RomaSatitan
AUTHOR
June 16, 2011 at 9:14 PM delete

Kenapa bila dah cari kod pendek tuh, dia kata 'no matches found' ?

Reply
avatar
Cik RoSs
AUTHOR
July 1, 2011 at 9:23 PM delete

Thanx...dah berjaya!!hehheee

Reply
avatar
IERA
AUTHOR
August 8, 2011 at 3:17 PM delete

X ADA LAH CODE TUHH . CMNE EYK ?

Reply
avatar
September 18, 2011 at 1:42 AM delete

Bagus betul... cik Aish yg comel n pemurah ilmu ni ye...:)

Thanks tau for this info! :)

Reply
avatar
naa d~Lah
AUTHOR
January 1, 2012 at 1:35 PM delete

xjumpe r kod yg d cari..huhu

Reply
avatar
Munira nabila
AUTHOR
January 7, 2012 at 3:36 PM delete

Ye!,,sy pn xjumpe gak kod tu

Reply
avatar
remy
AUTHOR
March 9, 2012 at 10:24 PM delete

Terima kasih banyak.... bagi tips nie. saya dah cuba memang terbaikkk laaaaaa.... jgn lupa g blog saya (http://caripengantin.blogspot.com/)
(http://rahsia-pelaburan.blogspot.com/)

Reply
avatar
lepakk.com
AUTHOR
August 6, 2012 at 12:27 AM delete

Terima kasih kerana berkongsi ilmu ini...memang menarik

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...