2 BENDA YANG MESTI ADA DALAM BLOG

Salam.

Sebenarnya kan bila aku jalan jalan dekat blog orang lain, benda yang paling aku suka tengok, dia punya Archive. sebab aku nak baca entry entry dia yang sebelum ni. dan di situ kita boleh pilih entry apa yang kita nak baca berdasarkan tajuk entry tu. aite? bayangkan kalau satu satu blog tu tak ada archive. aku rasa sampai aku ada cucu pun belum tentu habis loading untuk tekan older page. 



 
aku gigih ke nak tekan older post untuk baca entry korang bertarikh 1 mei 2008?


jadi kesian ah kat aku yang memang suka baca entry korang yang lama lama tu. bayangkan bila aku masuk satu blog yang best, dengan penuh bernafsu aku nak baca entry entry lain, sekali, dia tak letak archive. huwa..kejam dow kau. 



DASHBOARD - DESIGN - ADD WIDGET - PILIH SEARCH BOX


yang kedua. actually aku sendiri pun baru letak widget ni. SEARCH BOX. ok. for example, kalau aku suka certain blog ni, maybe sebab dia ada tutorial pasal buat tab menu, contoh eh. aku just pergi kat search box tu dan taip tab menu. so tayah buang masa aku untuk pergi cari tempat lain. masa ai sangat berharga okkay..

cuba korang taip PP Epal dekat search box aku tu. so keluar la entry entry aku memuja dan mengkutuk PP Epal. haha. senang kan? tayah cari dekat archive. (apa jadah korang nak cari entry pasal aku dengan PP Epal kan??hahaha) 

so dua dua benda ni penting. sebab both menyenangkan readers untuk cari sesuatu entry. yela..memory kita ni bukan kuat sangat kan. kadang kadang dok pikir lama benar mana lah entry si polan yang aku suka aritu, penat cari, penat klik older post, penat geledah archive. ha memang bunuh diri la kalau jadi kat aku kan? melainkan kalau korang gigih nak cari sampai jumpa. so kesian kat reader.

apa lagi? letak archive dan search box dalam blog korang. takde makna semak blog korang bila ada dua benda ni. dari korang tepek jam jam mengarut dekat sidebar tu kan? bek letak benda berpekdah ni. ha. apa lagi? jom makan? eh ?
Previous
Next Post »

42 komen

Write komen
kotak bulat
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:18 PM delete

emm.. kb tak selalu selongkar entri yg lame..hehehhe..

Reply
avatar
Fariza Othman
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:18 PM delete

dulu ade search blog. tapi dh remove dah~!

Reply
avatar
peNulis SeNjA
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:21 PM delete

alamak widget search aku ade x ? hahahaa

Reply
avatar
Dea
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:23 PM delete

nice sharing..:).. t letak search tu la... hehe

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:23 PM delete

betul tu...kekadang bile teringat entry kawan2 yg lame2...tetibe nak ambil info die...
bukan main susah nak cari...
mau 2-3 jam..hehehe..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:24 PM delete

@kotak bulat oo yeke..klu aish, one aish jatuh cinta ngn blpg tu, aish akan geledah..hehe

Reply
avatar
k Lee :)
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:24 PM delete

BETUL SANGAT NII ! SOKONG 150% ! :D

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:25 PM delete

@peNulis SeNjA tu la...jap nak terjah ps jap. hahaha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:25 PM delete

@Dea hehe..welcome..tak rugi pun kalau letak search box..

Reply
avatar
July 26, 2011 at 3:27 PM delete

hehe....archive tu mmg pntg pun...tp search box tu,xltk pun.....hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:27 PM delete

@Fazil Hamid hak haks yeke..tu la..aish penah alami kot..geramm sgt..so search box jalan penyelesaian..haha..tu pasal aish pasang..konon ada la org nak geledah kan..haha

Reply
avatar
♛I'm Eqa♛
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:32 PM delete

@Cik Aish

yeahh .. suka entry ni .. sye setuju .. letak back je mmg na bce yg len jdi mls loo . hee

Reply
avatar
July 26, 2011 at 3:36 PM delete

btl2..stju sgt...lgpn kalau xltak archieve tue..mna la org nk thu post2 kita yg lpas tntng ap

Reply
avatar
July 26, 2011 at 3:41 PM delete

@♛I'm Eqa♛yela betol tu......haih ape salahnye letak kan.kan.:)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:42 PM delete

@♛I'm Eqa♛ hehe yela..klu nk baca entry semalam lehla older post..klu yg b4 ni? haishh

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 3:42 PM delete

@Nyamuk Terbang yup..basic thing sebenarnya archive ni..tp sebenarnya ada lg yg tk letak..alasan? sbb ada older post punya button..hurmmm

Reply
avatar
jobmall
AUTHOR
July 26, 2011 at 4:11 PM delete

betul tu, memang sangat penting sangat 2 benda tu,, sebab kadang2 butang search agak sukar nak cari maklumat sebab tak tahu nak cari tentang apa

Reply
avatar
Abang Stalker
AUTHOR
July 26, 2011 at 4:27 PM delete

sy ada blog achieve ni tp jns statik cmtu,sbb blog bertarikh 7/8/2011 terlalu byk.


ada sumthin dgn tarikh tu :)

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
July 26, 2011 at 4:30 PM delete

haha betul! lagi2 kalau kita dah jadi loyal reader dekat sesuatu blog. pasni nak geledah blog kak aish yang dah lama kena tggal ni. sobsoobb. banyak gila miss entry T__T

ziema kdg2 letak search box, kdg2 buang. tapi lepas ni, nak letak jeee. hehehe :D

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 26, 2011 at 4:48 PM delete

dua-dua saya letak... yeay !!!

Reply
avatar
Marya Hana
AUTHOR
July 26, 2011 at 5:35 PM delete

search box je xde.. :D

kena eh..? sbb blogger ni byk pe'el. kang mcm2 die search..

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
July 26, 2011 at 5:58 PM delete

eh.. kene letak jgk search box ni..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 7:15 PM delete

@jobmall hehe yela..klu kt baru first time masuk blog tu mmg la button search tu kt takkan guna.tp button search tu aish akan guna utk blog yg aish selalu masuk n nak cari entry yg aish penah baca dulu..kdg2 suka baca lagi dan lagi. haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 7:16 PM delete

@Abang Stalker ooh yeke..nape ye dengan tarikh tu?

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 7:17 PM delete

@.m y z. hehe..tu la..sob sob blog ni da rindu nk kene komen ngn ziema.haha..welcome back dear :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 7:17 PM delete

@iPai bgs bgs.. agak agak aku nak cari entry pasal pesta flora tu aku search je nanti..kan senang.. hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 7:18 PM delete

@Marya Hana hehe...biasala..apa slhnya dia search geledah2 blog kita? ahaks..leh naikkan page view :p

Reply
avatar
syashafie
AUTHOR
July 26, 2011 at 8:07 PM delete

sya pon tade search box tu.huhu

Reply
avatar
EYFAalias
AUTHOR
July 26, 2011 at 9:40 PM delete

search box terbaik. senang nak cari apa2.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 26, 2011 at 10:34 PM delete

@EYFAalias yup..btol2..suka search box..senang kt nak search dlm blog tu

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
July 27, 2011 at 10:42 AM delete

tk do la pulak bondo2 tu kek blog den ni..ermmm..ptt la aish tk dtg dah blog aku..uhuhu..kih kih kih

Reply
avatar
July 27, 2011 at 11:52 AM delete

CB buat 5 entries lama jek.. xde lak buat archieve tuh.. hehehe.. then kalau nak cari entry berkaitan.. seach jek dashboard atas tuh..but sumtimes org dah buang..mcm aish. ahhah.. :P

Reply
avatar
July 27, 2011 at 5:26 PM delete

hahaha. aku tak letak pun archive. takpe. blog aku tak best pun. hehehehe. insyaallah lepas ni aktif berblogging.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 27, 2011 at 7:09 PM delete

@ArulchelseA takla arul...aku bizi kit.mgu ni bru lapang rasa nak berblogwalking...tgu aku terjah ye ;p

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 27, 2011 at 7:10 PM delete

@b a m b a m ' s hehe yeke..info baru tu..ahaks..eh aish ada je dashboard tu..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 27, 2011 at 7:10 PM delete

@Taufiq Tiramisu tu ah...aku nk baca entry lama ko dulu pun tkleh..aku kan peminat blog ko..hehe

Reply
avatar
July 28, 2011 at 4:17 PM delete

search..errmm widad tak de lagi...nanti nak buat la...

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 29, 2011 at 7:12 AM delete

@Cik Aish
betul gak tuh .. senang laa juga ..

Reply
avatar
Abang Stalker
AUTHOR
August 1, 2011 at 12:45 AM delete

Tarikh tu nk kwin!

HAHAHA ;P

jom aish?haha...mengamuk en.pp epal nti. :P

Reply
avatar
June 15, 2012 at 4:28 AM delete

akk ,

cne nk letak button follow ..kn penting tu ,he3

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...