CARA BUAT HEADER TRANSPERANT GUNA PHOTOSHOP

Ok. memenuhi permintaan kawan yang tidak mahu dikenali. ahaks. tutorial ni untuk blogger yang still tak faham camne nak buat header guna photoshop. takde photoshop? boleh guna tutorial INI pada yang takde photoshop. tapi paling puas hati adalah dengan menggunakan adobe photoshop. sebab? gambar lebih terang dan tak blur bila kita upload dekat blog. 

aku nak share yang paling simple. dah pandai nanti, korang guna la kreativiti korang ok. aku pun tak pandai sangat. just buat simple simple je

bahan yang diperlukan. 

  • adobe photoshop
  • gambar yang korang nak letak dekat header. 
  • tu je. hehe. 
 
1. bukak photoshop CS4 korang. pergi dekat File - New



2. pastu akan keluar box ni. isi apa yang patut.

name : untitled (biar je nama tu)
preset : custom
width : 953 (ikut saiz header korang)
height : 394 (ikut saiz header korang)
resolution : 100
background contents : transperant (kalau nak buat header transperant, kalau taknak, tick dekat white atau background color)


3. pergi dekat File - Open. pilih gambar yang korang nak untuk letak dekat header




4. lepas korang pilih gambar yang korang nak letak tu, korang pergi dekat Layer - right click dekat petak background tu - duplicate layer

*ni contoh gambar yang aku nak letak dekat header. untuk jadikan transparent, aku nak hilangkan warna purple tu.


5. lepas tu akan keluar satu kotak. just klik ok.




6. lepas tu korang tick dekat kotak background supaya hilang mata tu. hehe. 



7. lepas tu korang pergi kat tepi belah kiri tu, cari button eraser. so korang padam la background dalam gambar tu untuk buat header transparent. nak ubah saiz pemadam, right clik je okay.



8. dah siap, korang drag gambar tu dekat header yang mula2 korang buat dekat step satu tadi. ulangi step 3-8 untuk letak gambar lain dalam header transparent korang tu. 

*kalau korang nak ubah saiz ke, nak kecik ke nak besarkan ke, nak alih kedudukan ke, make sure korang tick dulu tools yang aku tunjuk dalam anak panah tu



9. lepas tu korang buat lah tulisan apa sekali pun. em pensil dekat anak panah yang aku buat tu. kalau nak buat tulisan cantik cantik, download dulu font dekat SINI


10. save. untuk dapat gambar yang tak blur, save macam ni. save for webs and devices



ok dah siap. untuk letak header dalam blog pulak, kalau tak tahu, boleh tengok kat SINI. ok. ni aku share cara paling simple nak buat header. sebab nak buat canggih canggih, belum habis sekolah lagi. hehe. hope membantu ok. bye.


P/s : untuk tahu saiz header korang, ada banyak cara. ada yang tengok dekat edit HTML. and kadang kadang, lain template, lain kodnya. so macam hampeh je kalau tak dapat cari saiz header korang. tapi, aku ada satu lagi cara paling senang dan mujarab. ahaks.. next tutorial.
Previous
Next Post »

34 komen

Write komen
July 13, 2011 at 5:47 PM delete

kak aish , balqis tak download lagi photoshop CS4 tu . so , nak tau kat mana photoshop tu bole download . Thanks :)

Reply
avatar
July 13, 2011 at 6:24 PM delete

dr ari tuh nak buat header transparent tau!tp x jadi2..!!kekeke..tq aish! :)

Reply
avatar
Marya Hana
AUTHOR
July 13, 2011 at 7:44 PM delete

thanks aish, best ade tutorial cenggini.. sbb kite ni bukan pro pon kui2.. photoshop sekadar hiasan, kot ade subject yg kene gune, baru dibukaknya... :p

Reply
avatar
July 13, 2011 at 9:12 PM delete

syg cik aish...selama widad tertanya -tanya macam mne boleh wat tulisan cantik22..heheh.sekarang dah tau..lagi semangat widad nak buat header ni

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 13, 2011 at 10:12 PM delete

mantap gila ajar adobe !!

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
July 13, 2011 at 10:40 PM delete

kalo tak jd..ade money back gerenti tak...?
hahaha...

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:27 PM delete

cik aish,,.
nk req tuto jgk..
hihikk

cane nk buat yg gambar KOMEN DI SINI tu??
cik ezy carik tuto xjmpe la..
huhuuuu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:43 PM delete

@BalqisHusna ♥ aish tk ada pun cd dia..just download dr kwn je..ada dlm external dia..emmm aish pernah try search google utk download, tp gila lama..huhu..berjam2..so kene gigih la..ahaks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:44 PM delete

@b a m b a m ' s hehe biasala tu..try n error je..bila ada masa free, belaja sdiri2 je..lama2 pandai la.aish pun msih belajar gak nih..haishh

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:45 PM delete

@Marya Hana haah ..kdg2 tutorial ni utk reference diri aish gak..kot2 sok nyanyuk dah lupa leh gak tgk tuto sdiri..haks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:46 PM delete

@WidadCutieyGirlZ StorY ahaks...byk lg website utk download font..tp aish biasa guna dafont je.. ok..try ye.gud luck

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:46 PM delete

@iPai bkn ajar la..nak share je apa yg kt tau..ahaks..memenuhi permintaan ibu2 mengandung

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:47 PM delete

@Fazil Hamid aduhh..duit nuff pun sejemput tau. haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 13, 2011 at 11:47 PM delete

@Cik Ezy ooo..cik ezy dah dua kali kot tanya..ok..nnt aish buat kan tuto tu okay..

Reply
avatar
July 14, 2011 at 9:10 PM delete

@Cik Aish

ouh macam tu. oke la. kalalu satu hari k.aish da tau kat mana nak download tu. Hope do the tutorial la okehh sebab memang da lama nak guna photoshop tu :)

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 15, 2011 at 12:37 PM delete

ibu2 mengandung ? sapo plak tuh .. takut ngidam eh ? ish3

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
July 26, 2011 at 10:58 PM delete

siyes dah lama gila tinggal photoshop ni. dlu nak kata pro boleh lah. ahaks. ni dah dekat 3 tahun, mmg dah lupa habis. skang guna photoscape je. lagi cepat. lagi senang. haha btw suka gmbar kak aish yang ni ^__^

Reply
avatar
myraa
AUTHOR
August 1, 2011 at 1:15 PM delete

kak aish . klaw buat bnda nim kt photoscape buleh x ?

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 1, 2011 at 1:44 PM delete

@myraa kat photoscape tk sure..tp guna software gimp boleh..free download..tgk tutorial aish,,ada share pasal tu.. gud luck

Reply
avatar
Hanie_Dew
AUTHOR
August 4, 2011 at 8:59 AM delete

then header ni save as foramt ape yang ok?PNG ke JPG?

Reply
avatar
August 8, 2011 at 11:36 AM delete

susah ow . x jdi2 lae nie . help me ples .......

Reply
avatar
Adil SaksaMa
AUTHOR
August 12, 2011 at 11:31 PM delete

aish..knapa bile bkak layer bru...layer lme tu ilang....then nk drag tu mcm ne??xphm la....asap...

Reply
avatar
liya misaki
AUTHOR
November 21, 2011 at 12:55 AM delete

@Cik Aish
mcm mna nak drag 2???bingung la...

Reply
avatar
Coret Si Aina
AUTHOR
December 20, 2011 at 12:27 PM delete

Slm,kak aish.. em, sya nk tnya.. cmna nk drag gmbr ye?

Reply
avatar
FaIS NajiMa
AUTHOR
July 27, 2012 at 9:30 PM delete

thanzz .. dah lame cari tuto nie .. mecacih =)

Reply
avatar
December 16, 2012 at 6:33 PM delete

mcm mne nak guna text yg kita dah download?

Reply
avatar
December 19, 2012 at 7:55 PM delete

Akak, kenapa photoshop cs4 Lieza tulisan dia semua warna kelabu walaupun Lieza pilih warna merah or biru? Kalau guna brush pun warna kelabu ja.. kenapa eh? :(

Reply
avatar
Aisya Umayra
AUTHOR
December 31, 2012 at 8:59 PM delete

Thanks cik aish! dpt dahh... hehehehe...

Reply
avatar
Rafiehaq
AUTHOR
October 8, 2014 at 8:17 PM delete

Terer gak kalo nk pki photoshop..tuto ni sng gak nj ikot...tp bab coding ni sy fail bnyak...saba jela...

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...