SOFEA, POLIS DAN NERAKA

ok hari ni nak share dengan korang semua tentang satu cerita yang berlaku antara akak aku dengan anak dia, Sofea. Since akak aku takde blog, jadi dia pun suka menulis macam aku gak tapi just tulis dekat notes facebook je. so jom kita baca kisah yang akak aku tulis.

cer cer cerita cerita...

sofea ! anak buah aku.

Pukul 11 malam. Sofea masih belum tidur dan seperti biasa aku akan bercerita "bedtime story" kepadanya atau berbual-bual kosong sehingga dia terlena.

Me: Sofea dah besar nanti kena jadi good girl tau. Kalau jadi good girl, Tuhan masukkan dalam syurga. Kalau jadi bad girl, budak jahat, nanti dia masuk neraka.
Sofea: Neraka tu apa Mama?
Me: Neraka tu tempat api, nanti orang jahat kena bakar dengan api sebab dia buat jahat.
Sofea: Ohh..ada polis tak kat situ?

--- Apakah interpretasi atau moralnya di sini??
a. Polis jahat sebab tu masuk neraka.
b. Bomba disalahsebut sebagai polis.
c. Polis perlu berada di tempat kejadian kebakaran.

Ntah!

tu je ceritanya. jadi apa yang kita boleh tangkap kat sini? apa yang kanak kanak berumur 6 tahun tu fikirkan sebenarnya? heehe. 
jangan biarkan diri anda diselubungi ...... misteriiiiiii..


Previous
Next Post »

26 komen

Write komen
Cik Mira
AUTHOR
July 20, 2011 at 9:58 PM delete

tesalah sebut tu :P

Reply
avatar
July 20, 2011 at 10:00 PM delete

ahahahahaha..........aduihhh....pemikiran kanak2 skrg......smpai kita pun tak dk jwpn dh...........hehehe....
*knp dia pggl mama???? ke mmg mama dia ya "bedtime story" tu???? ke cik aish???? tak phm...

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 20, 2011 at 10:03 PM delete

@Jasmin Ibrahim tu dialog atr dia ngn mama dia..bukan ngn aish..ai lum kawen tau. hahaha

Reply
avatar
July 20, 2011 at 10:11 PM delete

bomba kata polis??!! hahahha.. ingat ker dia nak kata polis bersih tadi..hehehehe

Reply
avatar
Cik Ezy
AUTHOR
July 20, 2011 at 10:17 PM delete

hahakk..
polis jahat!

Reply
avatar
July 20, 2011 at 10:35 PM delete

adoi..kanak ni ibarat kain yang suci..so, kita kena corakkan. kalau silap corak, jemm la budak tu. hhehhee..


kmsalam kat adik manis tu..cumil!

Reply
avatar
grOundnUt
AUTHOR
July 20, 2011 at 11:06 PM delete

sib bek dia cakap polis..kalau dia cakap lain?ehehhee..^^

Reply
avatar
Solihahazahar
AUTHOR
July 20, 2011 at 11:18 PM delete

haha pandai sungguhhhh bomba jadi polis

Reply
avatar
syashafie
AUTHOR
July 20, 2011 at 11:23 PM delete

hahaha. comellah budak2 ni. innoceent jeq :)

Reply
avatar
yui92
AUTHOR
July 21, 2011 at 7:34 AM delete

budak tu cerdik.... dy tanya camtu sbb dy tahu polis hari ni byk yg korup

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
July 21, 2011 at 10:34 AM delete

cuak aku..kih kih kih..

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 21, 2011 at 12:03 PM delete

semua intrepatasi tuh salah ..

interpretasi yang betul adalah;


d. polis ada kat situ nak jaga orang jahat .. jeng3 ...

kan tadi bgtau ada orang jahat kat situ .. jeng4 ..

Reply
avatar
July 21, 2011 at 2:23 PM delete

hehehe moral,budak actually tak faham apa yg org ckp,n apa yg mereka ckp.hehe

Reply
avatar
Hafizi Sakan
AUTHOR
July 21, 2011 at 3:12 PM delete

jalan2..bace jap..n follow blog nieh!!.....(http://kitamengonsi.blogspot.com/..moh singgah n follow!..hehe)

Reply
avatar
DaUnAn
AUTHOR
July 21, 2011 at 4:14 PM delete

aku ras sbb sofea nk gtau...kn ade org jahat kn sane..so knela ade polis awasinyee..:)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 21, 2011 at 8:23 PM delete

@b a m b a m ' s hehe dia taktau lg pasal isu bersih..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 21, 2011 at 8:24 PM delete

@Cik Ezy tatau la...budak2 ni..haish

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 21, 2011 at 8:24 PM delete

@najihah sahami hehe yup..kene explen betul2 kat dia...polis sebenarnya....dot dot dot..ha sambungla.hhaha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 21, 2011 at 8:25 PM delete

@syashafie yup..dia innocent sebenarnya tu.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 21, 2011 at 8:25 PM delete

@yui92 ahaks..adeh yeke..takkan la dia berpikir sampai ke thap tu.haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
July 21, 2011 at 8:26 PM delete

@DaUnAn hehe maybela...polis ngn org jahat kan sinonim.

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 21, 2011 at 9:46 PM delete

haa, tak jawab, kira betul laa tuh .. jeng3 ..

Reply
avatar
izfanora
AUTHOR
July 22, 2011 at 1:35 PM delete

ada org jahat.. so polis tangkap lah masuk neraka.. :)

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
July 23, 2011 at 9:34 PM delete

izfa pon pk yg sama juga .. hehe

Reply
avatar
.m y z.
AUTHOR
July 26, 2011 at 6:35 PM delete

hahaha likeeeee~! suka tengok cara bebudak ni berpikir. mcm innocent gila. tapi kalau ikut logik, ermm a'ah betul jugak kan. haha bebudak zmn skang sume mmg bijak.

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon