CARA BUAT KARTUN COMEL

Ramai readers yang tanya macam mana aku buat lukisan kartun dalam entry aku sebelum ni. kalau belum tengok, boleh tengok dekat SINI, SINI, SINI dan SINI.

antara koleksi kartun yang aku lukis



ada yang tanya aku ni guna sofware software apa? hehe. di bulan puasa yang mulia ni, aku nak ngaku, aku guna cara yang paling simple je. aku tak guna apa apa software pun. modal pun tak banyak. tapi cara ni khas untuk orang yang tak pandai mendoodle macam aku ni ha. 

alat alat yang digunakan. 
pensil
pemadam
kertas A4
sebuah kamera Nikon Coolpix. 

lukis la kartun ikut suka korang. orang lidi macam aku lukis ni pun kalau kena gayanya comel gak aku tengok. hehe. pasan jap. untuk dapatkan saiz line yang tebal, guna la kaler magik atau pun marker pen. takla nampak lidi sangat kan?


Photobucket
aku ni tangan kidal. mintak maaf ye. 

lepas tu kalau nak warnakan kartun kartun yang siap dilukis tu, aku guna adobe photoshop. maka kartun kartun tu baru la berwarna dan nampak ceria sikit. aku selalu malas nak kalerkan. so black and white je. 

so hasilnya akan jadi macam ni lepas dikalerkan. hihi. tara. tayah nak doodle sangat. orang lidi pun boleh la kan??  simple.


P/S - Tkmo copy tanpa kebenaran ye. aish penat lukis bukan untuk dicopy suka suka. hehe. maceh. copy dan bagi backlink adalah dibenarkan.

Previous
Next Post »

66 komen

Write komen
iz
AUTHOR
August 9, 2011 at 1:49 PM delete

erkkk..bab2 melukis ni awal2 cheq surrender..
kalau melukis pakai meki software insyaallah..
tangan?alamak..kaku ler...camne lah nak asah bagi boleh lukis..ntah ler.

Reply
avatar
Ezy Chiaki
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:02 PM delete

biase saye lukis gune cara gni gak..
xprlu software2..
haha
tp lukisan saye burok..
=(

Reply
avatar
izfanora
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:04 PM delete

samalah kita aish oi.. klu lukis guna tgn lg sng dr lukis guna software..

akhirnya, ada juga yg membocorkan rahsia.. hihi.. aish mmg terror.. :)

Reply
avatar
Marya Hana
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:09 PM delete

hikhik. same lah! i pon selalu buat kerja macam ni..

tapi bukan kat blog, utk buat assignment storyboard..

Reply
avatar
cik aisha
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:12 PM delete

xyah guna software pun menjadik....hehee

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:18 PM delete

pergh jari cik aish gemuk2 ..

Reply
avatar
bebyketot
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:18 PM delete

. wah! kretif nyee .. hehehee... need like my blog juge ye sygs . thakss ..

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:20 PM delete

kena ada tangan seni ni .. dan ini dikira berseni ni ..

Reply
avatar
Cik Mira
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:21 PM delete

rajin2 btol melukis. hehe ini la blogger tegar :P

Reply
avatar
aimie
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:40 PM delete

heh saya selalu lukis2 mcm ni ;p tpi dkat buku2 sekolah je la hahah :D

Reply
avatar
Unna
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:41 PM delete

wah, nnti boleh la buat. tq ye cik aish. hehe

Reply
avatar
August 9, 2011 at 2:42 PM delete

pehhh x nk cakap besar lahh
budak ni..agagaga...
lawa arhhhhh(amik hati)
hahahahahaha..

Reply
avatar
NaNaKyu
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:50 PM delete

waaa..kte geng r..kidal gak..sep sket!haha

Reply
avatar
khadijah
AUTHOR
August 9, 2011 at 2:57 PM delete

bagus idea cik aish ni.. dijah tak pernah terpikir pulak, pernah nak lukis orang lidi pakai paint pun failed tau.. lepas ni nak try la lukis then amik gambar.. tetibe eksited..hee

Reply
avatar
diya
AUTHOR
August 9, 2011 at 3:36 PM delete

hee , tak reti kalau yg gune software mcm2 tu.
kalau pakai tangan , retilah.
mmg habis buku2 zaman skolah dulu.

Reply
avatar
August 9, 2011 at 3:51 PM delete

perghhh...kreatif la sayamm!!!nnti boleh la buat doodle untuk mish kan. hehe

Reply
avatar
gadis melayu
AUTHOR
August 9, 2011 at 4:23 PM delete

comel.. walaupown org lidi jer.. atia lnsung xtau nk mlukis.. heeee~

Reply
avatar
August 9, 2011 at 4:32 PM delete

kikiki lawaklah aish ni.nasib comels =)


cantek header.

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 4:58 PM delete

@iz haha..ala nak guna software aish tk reti la..buta it sikit..ni jela yg termampu..huhu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 4:59 PM delete

@Ezy Chiaki takde la..cik ezy penah buat entry pasal lukisan kartun tu kan klu tk silap? not bad!

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 4:59 PM delete

@izfanora haha ala..terbocor lak rahsia..hehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 4:59 PM delete

@Marya Hana oo yeke..marya amik cos apa eaa

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:00 PM delete

@cik aisha ahaks..jadi tp tak hebat mana pun

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:00 PM delete

@iPai huhu.. cis btol komen ko ni. manede gemuk

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:00 PM delete

@iPai seni la sgt huhuhu...org lidi mcm ni dak tadika pun boleh

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:01 PM delete

@Cik Mira ahaks..tegar la sgt..boring sebenarnya tak tau nak bt pe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:02 PM delete

@aimie oow yeke..hehe..sama la..penuh buku seklah kan..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:03 PM delete

@khadijah hehe yela..klu nk buat org lidi pun nk guna paint, payah gak..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:03 PM delete

@najihah sahami ni bukan doodle la sayam..doodle aish tk reti..huhuh

Reply
avatar
August 9, 2011 at 5:40 PM delete

alolo.....comeynya.....ingatkan guna apa la....serius tak nmpk cam lukis sendiri sebab sama ja semua....caya la cik aish ni....nnti boleh copy.....hahaha

Reply
avatar
amna
AUTHOR
August 9, 2011 at 5:51 PM delete

suka melukis, tapi tak pandai buat cartoon yang tiut miut cmni :P

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
August 9, 2011 at 6:33 PM delete

sama la..tgn kidal jugak.. kih kih kih

Reply
avatar
EYFAalias
AUTHOR
August 9, 2011 at 7:14 PM delete

ala comelnya! tangan eyfa tak bedung nk melukis2 ni. ehehee

Reply
avatar
August 9, 2011 at 7:16 PM delete

cik aish, saya copy dgn keizinan kan masa tu? dan bagi back link. sudah lihat? hehehe. sungguh menerujakan pemandangan saya. tak terfikir ia semudah ini. I wanna try and error later. :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:05 PM delete

@Mr.Thinker@Ali

header pun lukis ke? saya reti lukis tapi tak reti kaler guna phtoahop tu.

p/s: caner nak tukar comment ni.dia automatic jd anonymous lah..

Reply
avatar
August 9, 2011 at 9:13 PM delete

@Anonymous

err. x faham. kenapa persoalan di tujukan pada sy? kalau x nak jadi anonymous, click pada Name/URL. letak nama, letak link google. okay? :D

Reply
avatar
Marya Hana
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:24 PM delete

i amek degree skrin .. belakang tabir perfileman.. kene buat storyboard..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:47 PM delete

@Marya Hana ooh patutla..hehe..gud luck study k.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:47 PM delete

@Mr.Thinker@Ali aish lagi tak faham hehehehe

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:47 PM delete

@Anonymous no la..header tu guna adobe photoshop.. :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:48 PM delete

@Mr.Thinker@Ali hehe..ye tau..da tgk dah..;p ahaks..ok gud luck! :d

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:48 PM delete

@EYFAalias hehe..ala..tu kira simple la tu..org lain buat doodle lawa2.. sobs

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:49 PM delete

@ArulchelseA oo yeke..hehehe..giv me ten@ ahaks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:49 PM delete

@amna hehe orang lidi je ni

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 9, 2011 at 9:50 PM delete

@Jasmin Ibrahim hehehe orang lidi je..sama je la..ahaks..

Reply
avatar
August 9, 2011 at 10:27 PM delete

@Cik Aish

dah siap. esok baru publish untuk rabu yg bisu. nanti drop link kat sini boleh? keke.

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
August 10, 2011 at 5:45 AM delete

boleh jadi cekgu seni nie...hehehe...

Reply
avatar
August 10, 2011 at 9:58 AM delete

walauponj dia nmpak simple tpi comel gila..lalalal

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 10, 2011 at 11:50 AM delete

@Mr.Thinker@Ali dah aish da tgk..ahaks..alamak..pasni aish tkleh cri makan lagi la. haha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 10, 2011 at 11:51 AM delete

@Fazil Hamid haha takleh la..sbb org lidi je kot..tak de seni langsung

Reply
avatar
August 10, 2011 at 11:52 AM delete

@Cik Aish

haha. kenapa pula? lukisan saya tidak hebat. kaku jaa. terima kasih dengan proses pembelajaran ini. :)

Reply
avatar
August 10, 2011 at 4:06 PM delete

beria ingat aish guna software!! hehehhee..

guna jari pon buleh~ lalala..

Reply
avatar
akoo pae
AUTHOR
August 10, 2011 at 11:18 PM delete

comellah~hee

tapi akoo takde nikon..
photoshop pon takde.
muahaha

Reply
avatar
Jue
AUTHOR
August 11, 2011 at 12:42 AM delete

bakat semulajadi!lawo & simple tp eye catching!
in other words, guna jari pun bole! =)

Reply
avatar
miss moon
AUTHOR
August 11, 2011 at 5:52 AM delete

dulu2 pun tyme kecik ..nak lukis org msti wat org lidi...hehehe...comel cik aish..like sgt....

Reply
avatar
Tea Dno
AUTHOR
August 11, 2011 at 1:49 PM delete

ngehehe.. tea pakai paint je orang lidi.. sebab lukisan tangan terlalu complicated.. buruk! xDD

Reply
avatar
Tea Dno
AUTHOR
August 11, 2011 at 1:49 PM delete

lukisan cik aish memang cantek.. :D

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 13, 2011 at 7:44 AM delete

cik aish mmg kretip ler. byk idea. cm org2 tu kate. org ada pusar dua klu bela kambing mmg menjadik. biak & montok2 belake.....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 21, 2011 at 9:22 AM delete

cik aish...mcm ner nak masukkan dlm blog ke apa ker selepas lukis erk...
kena tangkapla gambar pakai hp hihii...

Reply
avatar
daniel hafiz
AUTHOR
October 18, 2015 at 2:34 PM delete

kidal ke.. sama la kita
btw lukisan awk ringkas tp bermakna. cute sgt

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon