TIPS UPLOAD GAMBAR SUPAYA NAMPAK JELAS DAN TAK PECAH PECAH

Salam.
kali ni nak bagi tips paling sempoi dan rasanya semua orang tahu kot? hehe. ok. memandangkan raya nak dekat, dan aku tahu korang memang tengah bernafsu nak snap gambar banyak banyak time raya ni, pastu nak upload dalam blog, so aku nak bagi tips supaya korang yang pakai kamera cap ayam pun, gambar akan nampak jelas bila upload dalam blog. hehe.


gambar pertama



gambar kedua




gambar ketiga

Photobucket


gambar empat
Photobucket


nampak tak perbezaan gambar gambar kat atas tu? ada yang kabur ada yang jelas. betul tak? actually ni tips paling sempoi je aku rasa. nak upload gambar dalam blog dan nak kasi gambar tu jelas dan tak pecah pecah, sila lah upload gambar tu guna ORIGINAL SIZE. kalau kita edit, tukar small, medium, large atau pun x-large, gambar tu akan jadi pecah. so nampak tak cantik.




guna original size ye adik adik. gambar nampak jelas dan terang! cara ni pun kita boleh guna untuk header. guna orginal size untuk header. kalau kita edit edit paksa dia jadi kecik, paksa dia jadi besar, gambar akan jadi pecah pecah. 

"kalau saya guna original size, mesti jadi besar melampau lampau. so macam mana nak buat?"

ok selalunya bila gambar tu kita buat original size, memang akan jadi besar. so kita edit dulu saiz gambar tu dekat photobucket. lepas edit, ambik kod html dia dan masuk dalam blog.memang agak leceh. tapi hasilnya memnag puas hati.

aku suka blog yang letak gambar yang terang terang ni. tak ada dslr pun gambar still cantik bila upload dalam blog. hehe. yang penting? rajin. bye bye.

P/S : tips paling sempoi kot. haha. 





Previous
Next Post »

23 komen

Write komen
Solihahazahar
AUTHOR
August 27, 2011 at 3:47 PM delete

thanxxxxx sis :D baru tahu kot walaupun dh setahun berblogging hehehehe

Reply
avatar
Ezy Chiaki
AUTHOR
August 27, 2011 at 3:54 PM delete

gitu caranye..
sye gune large je..
ptot la gmbr kat blog saye xcntek..
huhuuuu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 27, 2011 at 4:04 PM delete

@Solihahazahar hehe..sama2..ala tips paling simple je ni. ahaks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 27, 2011 at 4:05 PM delete

@Ezy Chiaki hehe..takpe..try la buat..mesti cantik klu guna original size..better..

Reply
avatar
Fazil Hamid
AUTHOR
August 27, 2011 at 4:08 PM delete

la...senang je rupenye...hehehe..selalu upload x jadi..

Reply
avatar
August 27, 2011 at 4:13 PM delete

masih tak terlambat walaupun baru tau. terima kasih cik aish. :)

Reply
avatar
ArulchelseA
AUTHOR
August 27, 2011 at 4:21 PM delete

tq..selamt hari raya,,, kih kih kih

Reply
avatar
August 27, 2011 at 6:21 PM delete

haha..dah lama xupload gambar sendiri sebab selalu pecah2...T_T

thanx aish!

Reply
avatar
August 27, 2011 at 7:49 PM delete

tips yang bagus..baru tahu even dah bape lama aku blogging, nice tips cik aish.thanks for information :)

Reply
avatar
♥ Dea ♥
AUTHOR
August 27, 2011 at 8:21 PM delete

xsemua gmbar yang saya upload pkai size ori.. sebab kekadang besar sangat... huhu

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 27, 2011 at 10:54 PM delete

@najihah sahami hehe..tu la..sebab bila ejust saiz, mmg akan jadi pecah2..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
August 27, 2011 at 10:54 PM delete

@♥ Dea ♥ yup...original saiz akan jadi besar..so sebab tu pentingnya edit saiz kat photobucket dulu..then amik saiz tu masuk dlm blog.

Reply
avatar
August 27, 2011 at 11:05 PM delete

tips yg berguna
serius bru thu

Reply
avatar
Tea Dno
AUTHOR
August 27, 2011 at 11:30 PM delete

ni yg kurang rajin ni.. hahaha..

Reply
avatar
izfanora
AUTHOR
August 28, 2011 at 12:01 AM delete

terbaik lah aish.. tepat pada masanya.. thumps up.. syg aish lebih.. :)

Reply
avatar
iPai
AUTHOR
August 28, 2011 at 10:54 AM delete

heheh .. rasanya guna je yg setting large tuh .. rasanya macam ok .. heheh

Reply
avatar
Liyana Aziz
AUTHOR
August 28, 2011 at 1:16 PM delete

yana selalu gak guna original size tapi kalau besar sangat terpaksa kecikkan...

akak! salam aidilfitri!!! lama x datang sini since balik kg ni... kikikikiki

Reply
avatar
August 28, 2011 at 4:16 PM delete

tq cik aish..baru widad tau..hehehe

Reply
avatar
amna
AUTHOR
August 29, 2011 at 2:41 PM delete

sempoi. like3!
original size is better n clear :)

happy hari raya!

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...