APA YANG KORANG TAHU TENTANG BREAST CANCER?

Ok tolak tepi dulu perasaan malu. walaupun aku menaip dalam keadaan muka yang agak agak merah tapi ah persetankan sume tu. yang penting, aku nak share info since its breast cancer awareness month.. 

Photobucket
 korang naik LRT pergi kerja pagi ni? kalau tak dapat bunga ni, rugi la..its free!!

Adakah terdapat sebarang tanda amaran?
  • Ya. Jika anda mengalami keadaan-keadaan seperti berikut, sila berjumpa doktor atau pergi ke klinik kesihatan yang berhampiran.
    • Ketulan yang tidak sakit
      • Di payudara atau ketiak
    • Ruam yang berterusan
      • Sekeliling puting
    • Perdarahan atau lelehan luarbiasa dari puting.
    • Perubahan pada kulit
      • Bengkak dan menebal
      • Berlubang
      • Permukaan kulit yang berkedut
    • Puting tertarik ke dalam

Photobucket

Bagaimanakah saya perlu melihat perubahan tersebut?
Kebanyakan ketulan payudara dikesan oleh wanita itu sendiri.
  • Periksa payudara anda dengan kerap melalui Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP).
  • Melalui pemeriksaan berkala anda dapat mengesan walaupun satu ketul yang kecil.
Apakah pemeriksaan sendiri payudara (PSP)?
PSP ialah pemeriksaan sendiri payudara mengikut langkah tertentu.
Ia merangkumi 5 langkah


http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast1.jpg
Langkah 1 - Berdiri di hadapan cermin dan lihat sebarang perubahan pada payudara.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast2.jpg
Langkah 2 - Rasa sebarang perubahan secara berbaring.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast3.jpgLangkah 3 - Periksa puting untuk sebarang perdarahan atau lelehan.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast4.jpgLangkah 4 - Rasa sebarang ketulan di bawah ketiak.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast5.jpgLangkah 5 - Ulangi setiap langkah di atas untuk payudara sebelah lagi.


Berapa kerap seharusnya saya melakukan PSP?
  • PSP seharusnya dibuat sebulan sekali (untuk mereka yang masih mempunyai haid). Waktu yang sesuai ialah 7 - 10 hari selepas haid.
  • Untuk wanita yang telah putus haid, ambil satu tarikh yang mudah diingati dan lakukan setiap bulan sama ada hari pertama atau terakhir bulan tersebut.
Photobucket

Info sources : 
http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Dewasa/KanserPayudara.php
Previous
Next Post »

19 komen

Write komen
lurvelycious
AUTHOR
October 26, 2011 at 1:07 AM delete

membantu lar info nih :')

Reply
avatar
October 26, 2011 at 1:38 AM delete

Malu la tengok. tutup mata..... hahahaha. bajet inesen.

aku tension ni apesai aku punya update kat mana mana bloglist lambat. haihhhhhh. ko punye laju je. x aci wehhhh :p hahahaha

New Entry : Wordless Wednesday #3 - BFFs Sucks!

Reply
avatar
October 26, 2011 at 1:56 AM delete

Lets check out this
http://gadishlollipopinwonderland.blogspot.com/2011/10/saya-menjalani-pembedahan-untuk-kali-ke.html

Reply
avatar
October 26, 2011 at 2:19 AM delete

yesss...PSP tu penting okeh..nice laa aish..keep it up. hehe...

bunga tu lawa!!!!jeless!

Reply
avatar
Miss Xyz =)
AUTHOR
October 26, 2011 at 7:33 AM delete

gud info.. tp.. malulah tgk gmbr tu.. hekhek. tp pepun gud info eh ;D

Reply
avatar
Abg Stalker
AUTHOR
October 26, 2011 at 3:32 PM delete

argghhh...stimmm~hahaha :P gurau la!
bgs2..gud info ni.**tgk puting sdri,hm nasib baik x kedalam. ;))hahaha


p/s: hrni cuti sehr dpt le bw kjp.

Reply
avatar
Azzah
AUTHOR
October 26, 2011 at 4:34 PM delete

selalu check sendiri sebab dah tau caranya masa kat kolej

Reply
avatar
masz amysya
AUTHOR
October 26, 2011 at 11:53 PM delete

thanks cik aisy bg info nie..

Reply
avatar
Cik Bambam
AUTHOR
October 27, 2011 at 5:08 PM delete

cegah sebelom terlambat..huhuhu..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
October 27, 2011 at 9:23 PM delete

@Taufiq Tiramisu aku memang tak percaya kau inesen..ahahaha

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
October 27, 2011 at 9:23 PM delete

@najihah sahami hehe..thanks najihah for ur support :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
October 27, 2011 at 9:23 PM delete

@Miss Xyz =) hehe ni kan ke info..takmo malu k.. ahaks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
October 27, 2011 at 9:23 PM delete

@Abg Stalker sengal tau abang stalker ni. hahahaha stim la sgt..

Reply
avatar
October 27, 2011 at 10:11 PM delete

nice info..nanti sy tolong check tuk tunang sy..eh silap suh tunang sy check sendiri hehe..

Reply
avatar
October 27, 2011 at 10:30 PM delete

Senah skrg boleh dikategorikan ada breast cancer jugak lah.Stage 0

Reply
avatar
Biha Petom
AUTHOR
October 30, 2011 at 2:43 PM delete

@Gadish Lollipop

tapi de jugak ketulan yg bukn breast cancer kan?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 3, 2011 at 4:14 PM delete

semua ppuan ptut aware. juga suami kpd ppuan2 & ayah kpd ppuan2. juga abg kpd ppuan2. time ksh sb saling igt meningatkan...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 9, 2012 at 10:04 PM delete

saya seorg lelaki, tapi sejak kebelakangan ni saya dpt merasakan ketulan di bahagian ketiak saya yang agak sakit...adakah itu antara simptom terawal atau pun kemungkinan?

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...