CARA BUAT VEIL PENGANTIN YANG SIMPLE!

Assalamualaikum wbt. yea akhirnya hari ni dapat jugak rasa duduk dekat rumah dari pagi sampai petang. sampai petang je lah. sebab malam tadi pp epal ajak merendek pergi ekspo ntah hape tah.. suka bebenar pergi ekspo. bukan beli pun. huhu. 

lamanya tak hupdate. rasa macam ingat ingat lupa macam ne nak update entry? haa parahhh diikkk..jangan tiru aksi akak ni. ingatlah..untuk menjadi seorang blogger yang berjaya, rajin2 lah update. tapi kalau setakat nak cerita harini makan apa..harini duk umah tidur..ok tu takyah la update. hahaha. 

so kali ni aish nak tunaikan lah janji dekat korang korang semua. aritu aish janji nak share cara cara buat Veil pengantin yang simple tapi boleh diterima akal untuk bawak ke majlis2. haha. ok caranya senang je dik..


tapi sebelum tu, aish nak bagitahu, veil ada dua jenis. satu bentuk oval, satu lagi half-shaped oval. tapi aish lagi suka bentuk half-shaped oval. sebab senang nak letak atas kepala nanti. nampak nice. 

ni la dia veil yang berbentuk half shaped oval. 
bahan bahan yang perlu disediakan. 
1. beli kain net/chiffon berukuran 1 meter. 
*net : potong lebar 110cm-140cm/60"
*chiffon : bidang 45"@50"

untuk pilihan kain, aish lagi suka kain chiffon dari kain net. sebab kain net macam keras tapi kalau pakai chiffon, kain dia lembut dan nampak flowy and tak kaku. sangat cantik! 

2. border lace 
border lace ni kalau korang pandai cari korang boleh dapat harga murah. dalam RM10 semeter. ada lagi yang lagi murah, tapi beads dia tak berapa cantik. so yang aku jumpa RM12.90 semeter ni bagi aku dah kira ok la. simple but nice. 

cara cara buat veil.
1. kalau korang beli kain berukuran 1 meter, selalunya veil yang terhasil akan panjang paras punggung. so kalau nak pendek sikit, half meter pun ok.
2. buat template sendiri, lukis bentuk half shaped oval pada kertas macam dalam gambar kat atas tu. 

3. potong kain chiffon/net ikut template tu. kalau kain chiffon, memang cabaran nak potong sebab kain chiffon, berbulu2 kalau potong tak kene gaya. so hati2 ye. 

4. lepas tu, korang hantar kain yang dah dipotong kemas kemas tu ke kedai jahit berhampiran untuk jahit tepi. kalau korang tak reti potong atau gunting tumpul, korang hantar je kain ela tu ke kedai jahit untuk dia buat step nombor 2 dan 3 tu berserta jahit tepi. habis cerita. 

*tapi nak cari kedai jahit yang sanggup potong tu, susah sebab mcm remeh. dorang malas nak layan. korang kena pandai amik hati dorang. haha. upah jahit tepi ngn potong tu dalam RM15 je!

5. lepas da jahit tepi, korang amik border lace dan jahitkan kemas2 di sekeliling veil tu. ha tang ni ikut kreativiti korang. tapi aku cuma boleh bagi tips, untuk buat veil yang simple (in case baju pengantin korang dah sarat dengan beads) korang hanya perlu letak border lace dekat bahagian kepala sikit dan bahagian  hujung bawah veil tu. supaya tujuannya untuk kasi berat dan veil nampak cantik.  

6. dah siap. kalau korang rajin, boleh beli pearl atau apa apa beads yang sesuai, dan jahit dekat bahagian kepala. lagii cantik!
siap! 


selamat mencuba! pstt..jangan membazir tempah kat orang, buat sendiri je ok. hehe..jimat duit..




jom like dan follow aishelisboutique untuk tudung murah and cantik!!
Previous
Next Post »

33 komen

Write komen
April 8, 2012 at 8:08 AM delete

wahhh boleh cuba nie... wakakaka :)

Reply
avatar
izfanora
AUTHOR
April 8, 2012 at 6:48 PM delete

klu tempah kat aish, dpt hrga murah gitu x? hihi..

Reply
avatar
April 8, 2012 at 7:58 PM delete

cik aish ke tu??..siryes nmpak lain, n tak recognize pon atfirst..;p.. well, u pretty.. :) congratss...

Reply
avatar
Cik RoSs
AUTHOR
April 8, 2012 at 10:35 PM delete

Simple...suka3..senang je nak buat ni!!

Reply
avatar
qina
AUTHOR
April 10, 2012 at 1:16 PM delete

wahh snang n simple.. cantik pulak tu.

Reply
avatar
ecadwinkyasha
AUTHOR
April 11, 2012 at 12:44 PM delete

ne yg eca tunggu2x...adore sgt viel tue..thanks cik aish....

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2012 at 9:13 PM delete

@izfanora boleh..no problem sis..everything for u..ahaks

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2012 at 9:14 PM delete

@♛ Dea Arematt ♛ hehe ye..aish la tu..tenkiu dear..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2012 at 9:14 PM delete

@Cik RoSs hehe u pun boleh pejam mata buat..

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2012 at 9:14 PM delete

@qina yup...simple je..try la :)

Reply
avatar
Cik Aish
AUTHOR
April 13, 2012 at 9:15 PM delete

@ecadwinkyasha hehe thanks dear...klu de yg tk fhm tanya k

Reply
avatar
amna
AUTHOR
April 14, 2012 at 7:00 PM delete

cantik.. hati tu kakak saya sewa. kemain mahal.. 2 minggu rm100 :(

Reply
avatar
ila
AUTHOR
April 18, 2012 at 12:33 AM delete

nak tanya, kat mana bole beli border lace murah2??

Reply
avatar
Sharz
AUTHOR
April 21, 2012 at 6:47 PM delete

awak!! cantik sangat!! simple tapi cantik!! kite pon nak try D.I.Y veil sendiri..tapi taktau jadi or tak..haishhhh...nampak macam senang..

Reply
avatar
cik yuyu
AUTHOR
May 29, 2012 at 9:53 PM delete

salam.. aish.. yuyu x paham dr segi size potongan tu.. kalau kain chiffon.. ukuran untuk potong tu mcm mne?? boleh terangkan dlm cm x?? lebar brape cm?? and panjang labuh smpi punggung brape cm?? tq..

Reply
avatar
misz Levinda
AUTHOR
August 27, 2012 at 10:50 PM delete

kat mana beli border lace tu eh?cantik & nice. murah plak tu..td tengok kat gulatis, 98 hengget semeter..telan air liur je tgk rege nye..huhu

Reply
avatar
misskirokuza
AUTHOR
September 11, 2012 at 2:31 PM delete

a'a bli kt mane yer? Cantik la.....pls share :-)

Reply
avatar
Ana admi
AUTHOR
October 11, 2012 at 2:07 AM delete

Wah..I.loike..thx sbb share

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 12, 2012 at 1:25 PM delete

nice and simple,,lau nk tmph blh x,, =)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 16, 2012 at 2:03 PM delete

hi...yg tdung biru pkai dgn veil tu bli ktne?ctikla..;)

Reply
avatar
Gardenia
AUTHOR
December 12, 2012 at 10:57 AM delete

nk tnye..sy buat make up..cantik!

veil pn sgt cantik cute

Reply
avatar
Nur
AUTHOR
December 28, 2012 at 11:49 PM delete

cantik nye.. mane nak cr bead yg kat kepala tu ey???

Reply
avatar
nora
AUTHOR
January 1, 2013 at 4:44 PM delete

mana nak cari border lace RM10 semeter tu?
huhu

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 1, 2013 at 4:50 PM delete

@Cik Aish

kalau nk tempah harge dpt murah x? comel n simple... tp menarik..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 25, 2013 at 9:08 PM delete

Kalo veil yg spjg tu (1meter/chiffon/halfshaped oval), wape meter plak border lace yg nk gune?

Reply
avatar
lala
AUTHOR
April 14, 2014 at 12:05 AM delete

nk tny..mne dpt bnd yg cm kerongsang kt ats kepala tu??
cantek..nk cr kat mne ek??

Reply
avatar
August 10, 2014 at 4:09 PM delete

Cantik tudung nikah warna biru tu.

Simple dan kemas.

Reply
avatar
August 13, 2014 at 11:42 AM delete

saya pun berkenan ngn kerongsang atas kepala tu..cari kt mana eh?

Reply
avatar
fazliana
AUTHOR
November 6, 2014 at 9:34 AM delete

cantik veil buat sndri...jimat pon jimat..gud job dear

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon