TIPS JAGA ANAK KUCING!

entry kali ni ditujukan buat korang yang mula berjinak jinak nak bela kucing tapi macam tak berapa nak paham kenapa tiap kali bela anak kucing, mesti jatuh sakit, lepas tu gol! selain jawapan "dah ajal" ok aku nak jugak share apa punca kematian anak kucing nih.

sebelum tu, buat korang yang baru adopt anak kucing tu, first sekali apa yang korang kena buat? 

ni adalah anak kucing aku yang boroi akibat cacing..lepas suntik, dia dah tak boroi lagi. makin sihat dan kuat! aum! 

1. pergi ke klinik haiwan untuk dapatkan suntikan cacing dan kurap. actually suntikan ni sangat penting untuk si baby yang berusia lebih kurang sebulan macam tu. anak kucing memang senang ada cacing dalam perut. antara simptomnya adalah perut kucing tu bulat dan boroi. haha. korang ingat anak kucing yang kepala kecik tibe tibe boroi tu comel? memang la comel tapi sebenarnya dalam perut tu ada cacing yang boleh membunuh!

- klinik haiwan kerajaan, satu suntikan cacing hanya rm10 sahaja. tapi kalau swasta maybe rm30. :)


2. anak kucing perangan tak ubah macam budak kecik baya adik adik kita tu. hehe. selalu selsema dan sakit mata. kalau korang nak tahu, penyakit paling senang dijangkiti adalah sakit mata. dan sakit mata ni ada pembunuh utama kucing especially anak kucing. so, bila anak kucing sakit mata, cepat cepat bawak pergi klinik untuk dapatkan rawatan. doktor akan bagi ubat titis dekat mata. kosnya kalau kerajaan rm10, kalau swasta, rm30 :)

tengok..anak kucing ni siap pegang tangan aku lagi,,punya nikmat dia isap susu botol.. :)

3. kalau anak kucing korang yatim piatu, takde ibu susuan, korang boleh beli susu tepung khas untuk anak kucing dekat kedai haiwan. harganya cuma rm20 satu paket. awas! elakkan guna picagari untuk bagi susu tu, sebab pancutan susu yang kuat dari picagari tu boleh sebabkan anak kucing mati tersedak lalu menjadi arwah. haha. so gunakan botol susu yang puting lembut tu supaya anak kucing boleh nyonyot. sedap ohh..

so tu je tips simple untuk korang yang baru nak belajar bela anak kucing. ingat! kucing ni haiwan kesayangan nabi..jaga lah kebajikan mereka!
Previous
Next Post »

13 komen

Write komen
Ezy Chiaki
AUTHOR
April 28, 2012 at 3:14 PM delete

saye xpndai bela kucing..
huhukk

Reply
avatar
cik ika
AUTHOR
April 28, 2012 at 7:37 PM delete

SONOK KUCING DPT TUAN CAMNI..

Reply
avatar
EYFAalias
AUTHOR
April 28, 2012 at 7:54 PM delete

saya tak pandai tp mak sy pandai bela. ehehe

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 24, 2012 at 7:59 PM delete

kucing saya sakit mata,sian dy,nak bawak ge vet duit lak tade.rase macam nak nangis jea bila tak dapat bawak dorang ge vet.kalau sekor okay la lagi,nie sampai 4ekor.

Reply
avatar
Rabiatul Adawiyah
AUTHOR
October 2, 2012 at 12:49 PM delete

caner nak tau time ank kucing berak ngan kencing 'd' mana nak dptkn rawatan kat klinik krajaan utk kucing coz I tggl d port klang.

Reply
avatar
Nadia
AUTHOR
October 26, 2012 at 1:16 AM delete

salam....nk tny...puting kcik ade jual ke? kitten sy amik ni umur baru 2 minggu kot...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 23, 2012 at 1:55 PM delete

anak kucing yang km bru jmpa ni sakitla... td p klinik, ttup la plak. sian dia. kurus kering, mcm xda tenaga da. tkut dia mati siann.... stakat km cuma bg dia glukos tiap stngah jam. :-(

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 9, 2012 at 1:55 AM delete

Klu bagi susu pekat f&n blh x?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
December 21, 2012 at 11:49 AM delete

sy x pernah bela kucing. tp ade 1 hari sekor kucing yg tgh sarat membunting dtg umah minta makan. So sy pun buat keputusan nak bela anak kucing tu bile lahir. Dpt 4 ekor. tp 2 ekor mati lpas 2 mggu. pastu sekor lg kena mkan ngan kucing jantan sbb ibu kucing suke bawa anak dia merata2.. :(. dah sediakan tmpat tido tp tetap nak cri tmpat lain. skrng ni tinggal sekor lg.. harap yg sekor lg ni akan terus hidup....

Reply
avatar
Wawa Zainal
AUTHOR
December 21, 2012 at 1:31 PM delete

saya bagi kucing saye minum susu nespray.. haha.. ohsem!

Reply
avatar
March 8, 2013 at 2:34 AM delete

awak, jgn bg eow minum susu manusia.. sbb kndungan susu manusia xsame ngan kucing...

Reply
avatar
Safina
AUTHOR
March 16, 2013 at 3:19 PM delete

saya ada bela anak kucing dlm umur 2 or 3 weeks, saya nak tanya awak bg dia susu apa ye.

Reply
avatar
muz
AUTHOR
December 17, 2014 at 11:12 PM delete

eeiii..comelnya anak kucing! geram tengok hehe..saya dlu pun suka bela kucing smpai berbelas ekor gak..tp lps dah beranak ni x bela dah..ayah tak bagi..untungnya dulu, sbb ayah doktor haiwan..

Reply
avatar

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon