AWAS PENGGUNAAN MINYAK MASAK TERPAKAI PUNCA DARAH TINGGI

Awas penggunaan minyak masak terpakai punca darah tinggiKajian mendapati penggunaan minyak masak yang berulang kali boleh meningkatkan risiko kesihatan seperti darah tinggi. Jadi, pastikan anda menggunakan minyak yang baru setiap kali ingin memasak supaya risiko dapat penyakit darah tinggi ni dapat dikurangkan. 

Tapi kalau kita tengok pada peniaga sekeliling kita, kadang kadang ada yang menggoreng makanan menggunakan minyak masak yang sudah dipakai lebih dari 5 kali! Jom kita baca tentang kisah beberapa pemilik restoran yang mengaku menjual goreng pisang menggunakan minyak yang sama berulang kali

========================================================
JIMAT. Itu alasan yang diberikan beberapa pemilik restoran dan penjual goreng pisang yang mengakui menggunakan minyak masak berulang kali malah ada yang mengaku menggunakannya lebih dari lima kali. Penjual goreng pisang yang hanya mahu dikenali sebagai Azman berkata, kos yang tinggi membuatkan dia menggunakan minyak masak berulang kali bagi menjimatkan modal perniagaannya.

“Harga minyak masak sekarang bukannya seperti dulu, harganya dah mahal. Peniaga goreng pisang seperti saya memerlukan minyak masak dalam kuantiti yang banyak. Jika hanya menggunakan hanya sekali, ia akan merugikan. Saya akui, saya beli minyak masak yang dibungkus bukannya di dalam bekas kerana ia murah. Perniagaan ini kecil saja, mana yang boleh jimat, saya akan cuba berjimat,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, pemilik kedai makan, Abdullah Majid mengakui menggunakan minyak masak berulang kali untuk menjimatkan kos pembelian bahan berkenaan. Menurutnya, kedainya beroperasi setiap hari dan memerlukan kuantiti minyak masak yang banyak terutamanya ketika menyediakan hidangan goreng.

“Kedai saya beroperasi setiap hari dan purata pelanggan sehari menjangkau ratusan orang, bayangkan jika saya guna minyak baru setiap hari, pasti saya akan rugi. Siapa saja yang berniaga, mesti nak untung. Saya sedar menggunakan minyak kitar semula bukannya satu langkah yang baik, tetapi saya tiada pilihan,” katanya.

Abdullah berkata, sekiranya dia tidak menggunakan kaedah kitar semula, maka dia memerlukan sekurang-kurangnya 30 hingga 40 kilogram minyak masak yang memerlukan kos yang tinggi.

sumber : sinarharian

KENAPA MINYAK MASAK TERPAKAI MEMBAHAYAKAN KESIHATAN?


Minyak yang diguna semula menyebabkan peningkatan kolestrol serta serangan sakit jantung. Selain itu, penggunaan minyak masak berulang kali juga boleh merosakkan hati dan menyebabkan kanser. Jadi sebaiknya, minyak masak hanya boleh digunakan semula sehingga 3 kali sahaja
Jadi sebenarnya susah nak elak dari makan luar ni kan? Kadang kadang minum petang pun kita akan merayau cari goreng pisang, pergi pasar malam beli ayam goreng, tapi minyak yang digunakan kita tak tahu pun dah guna berapa kali. Takkan nak tanya pulak kan? Jadi zaman sekarang memang susah nak elak dengan risiko penyakit darah tinggi ni. 

Cuma apa yang kita boleh buat, selain lebihkan makan sayur dan buah, lakukan senaman sekurangnya 3 kali sehari, kita juga boleh mengamalkan supplemen untuk menghalang kolestrol dari masuk dalam tubuh badan kita. 

VITAMIN UNTUK HINDAR KOLESTROL 


  • PHYTOCOL-ST 
  • OMEGA GUARD 
Kalau kita memang dah tahu yang kita nie high cholestrol, sebelum makan telan siap2 phytocol nie. Biar dia block dari meresap masuk. Then jangan lupa untuk makan omega lepas makan. Dan yang paling penting kawal pemakanan.

TESTIMONI 


CARA PEMBELIAN VITAMIN UNTUK PESAKIT TEKANAN DARAH TINGGI

CARA 1
Anda boleh terus klik ke SET VITAMIN TEKANAN DARAH TINGGI ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

IsmaLyeza

ig @almaricantikbyisma
Email: shakleebyisma@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961
COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi

Previous
Next Post »

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon