JAGA JAGA KESAN PENGAMBILAN UBAT TAHAN SAKIT KETIKA SUNGGUGUT

Jaga jaga kesan pengambilan ubat tahan sakit ketika sunggugut

Ada kategori perempuan yang mengalami kesakitan senggugut sampai nak bangun pun tak boleh. Langkah paling pantas adalah dengan mengambil ubat tahan sakit supaya dapat meredakan kesakitan. Tetapi terlalu bergantung pada ubat tahan sakit seperti paracetamol, mempunyai kesan jangka masa panjang termasuk kerosakan buah pinggang. 



Menurut akhbar Metro bertarikh 7 September 2016 berkenaan kesan pengambilan ubat tahan sakit memang mampu membuat kita berfikir sejenak adakah kita selama ini terlalu bergantung pada ubat tahan sakit? Demam sikit, ambil paracetamol. Senggugut sikit ambil paracetamol. Bukan bermaksud nak menidakkan kepentingan ubat tahan sakit tersebut tapi sepatutnya pengambilan ubat tahan sakit hendaklah berpada pada. 


APA ITU UBAT TAHAN SAKIT?


Ubat tahan sakit juga dikenali sebagai analgesik dan secara umumnya terdapat dua jenis analgesik, iaitu :
  1. Narkotik seperti kodein dan morfin, 
  2. Manakala ubat bukan narkotik ialah seperti paracetamol dan ubat anti radang bukan steroid(NSAID).


KESAN JANGKA MASA PANJANG PARACETAMOL

Paracetamol sangat popular digunakan untuk mereka yang mengalami demam dan ada juga yang mengambilnya untuk meredakan senggugut. Menurut info yang disediakan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian kesihatan Malaysia, walaupun paracetamol dianggap sebagai ubat yang selamat digunakan, ia boleh meningkatkan risiko kerosakan hati jika diguna dalam jangka masa panjang.

Ini dapat dikenal pasti melalui gejala seperti :
  • mata sakit dan kulit kekuningan
  • kerap merasa loya dan muntah
  • sakit perut 
  • kepenatan melampau. 


KESAN JANGKA MASA PANJANG UBAT TAHAN SAKIT JENIS NSAID

Untuk yang mengalami senggugut, selalunya golongan ini akan menggunakan ubat tahan sakit jenis NSAID yang biasa digunakan dalam rawatan keradangan akibat terseliuh dan sakit sendi(arthritis),kesakitan ketika haid dan merawat demam. Contoh ubat NSAID ialah mefenamic acid,aspirin dan diclofenac. 
Kesan jangka panjang pengambilan ubat NSAID termasuklah :
  • meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang, 
  • pendarahan terutama jika diambil bersama ubat cair darah
  • ulser perut. 


ALTERNATIF UNTUK TIDAK BERGANTUNG PADA UBAT TAHAN SAKIT JIKA SENGGUGUT

Jika tidak mahu terlalu bergantung kepada ubat tahan sakit ketika senggugut, anda seharusnya mengelakkan diri anda dari senggugut. Jadi macam mana nak mengelakkan simptom senggugut ni? Dalam banyak banyak jenis supplemen di luar sana, anda mesti memilih supplemen yang mengandungi untuk meringankan simptom senggugut





GLA (asid gamma linolenik) sering menjadi pilihan wanita untuk membantu mengekalkan kesihatan sepanjang kitaran haid bulanan. GLA ialah asid lemak omega-6 yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan prostaglandin - bahan yang berperanan untuk mengawal atur pelbagai proses dalaman tubuh. Selain minyak biji bunga matahari sebagai sumber asid lemak Omega-6, produk ini juga diperkaya dengan vitamin E bagi menyokong dan menguatkan sistem imun serta mengekalkan keutuhan sel.

  • Menggalakkan kesihatan secara menyeluruh
  • Menyokong sistem imun
  • Minyak borej mengandungi pati GLA semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Adakah kisah wanita ni sama dengan anda? Huhu. Siapa yang pernah senggugut je memahami sindrom berguling guling tahan sakit nih. 

HAMIL SELEPAS KONSISTEN DENGAN SET KEPUTIHAN DAN SENGGUGUT

.
Assalammualaikum. Saya Farah Qurratun Aini mama kepada 2 orang cahaya mata. Kisah saya dengan Shaklee bermula apabila saya mencari vitamin untuk meredakan sakit senggugut dan keputihan yang teruk sejak dari bangku sekolah lagi.
.
Dulu setiap kali datang bulan, senggugut pun akan datang juga sampai tahap tak boleh buat apa-apa aktiviti pon. Masa zaman sekolah dulu kawan-kawan cakap kalau senggugut angkat kaki sandarkan ke dinding boleh meredakan sakit sengugut tu. Masa zaman sekolah dulu takde ambil ubat atau sebarang vitamin cuma mampu menahan sakit sahaja. 
.
Bila dah masuk kolej, baru lah belajar ambil ubat tahan sakit warna pink tu..itu pon sebab nak elak dari ponteng kelas..dan kalau time senggugut menyerang dan dalam masa yang sama ada kuiz, test, dengan assignment yang nak disiapkan kemudian time exam mestilah ubat tahan sakit tu menjadi penyelamat. Bila dah cuba-cuba maka jadi lah amalan. Memang tak pernah terputus stok ubat pink tu sehingga lah masuk kerja dan kahwin. Bila dah kerja memang terpaksa lah ambil MC setiap bulan. Menganggu jugak prestasi kerja masa tu.
.
Dan saya perasan yang keputihan juga makin teruk bila meningkat remaja. Pantyliner pon tak boleh terputus bekalan. Kena pakai dan kena sentiasa ada dalam beg. Semua ni memang rasa sangat-sangat terganggu. Bila buat aktiviti yang mengeluarkan peluh lagi meriah la keputihan tu keluar sampai kadang-kadang jadi gatal.



.
Alhamdulilah selepas konsisten mkn GLA Complex dan Alfalfa Complex selama 2bulan, sengugut dah takde, keputihan juga makin berkurang dan period datang pon cantik aje. Maksud nya kitaran period tu tetap setiap bulan. Bila kitaran haid dah tetap mudah untuk cari waktu subur dan peluang untuk hamil tu tinggi. 
.
Dan alhamdulilah bersyukur sangat genap 9bulan lepas tu double line pun muncul .Berita kehamilan itu adalah hadiah ulangtahun kami yang pertama. Menangis kegembiraan kami suami isteri. Dan selepas bersalin kan anak sulung , saya selama setahun 3bulan tak datang haid. Sangat tak selesa. Simptom-simptom macam nak period ada tapi tak period pon. Dan memang merancang nak tambah anak lagi. Sebabkan tak period saya ikhtiar lagi dengan GLA Complex masa itu pada bulan Disember . 3bulan kemudian saya period dan bulan berikutnya April 2016 saya hamil anak kedua. Alhamdulilah.



Senggugut teruk kalau kena, bukan takat nak patah pinggang tapi serupa sakit macam nak beranak wo. Ini tips kalau nak lawan sakit senggugut tanpa sebarang pain-killer; selamat, semulajadi & sihat!



CARA PEMBELIAN GLA UNTUK ELAK PENGAMBILAN UBAT TAHAN SAKIT KETIKA SENGUGUT

CARA 1

Anda boleh terus klik ke GLA ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

CARA 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Seremban, Port Dickson dan Bandar Baru Bangi.

IsmaLyeza




ig @almaricantikbyisma

Email: shakleebyisma@gmail.com

Call/SMS/WhatsApp: 012-6716961

COD Area: Seremban, Port Dickson, Bandar Baru Bangi
Previous
Next Post »

Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini ConversionConversion EmoticonEmoticon